Mikä auttaa, kun unettomuus pelottaa?

Muutamat valvotut yöt vaivaavat ja unettomuus pelottaa. Jos pelko vaikeuttaa arkea, on tärkeä pyytää apua.

Hei Helppis. Olet vastaillut niin ammatti­maisesti muiden kysymyksiin, joten toivottavasti minunkaan ei tuota päänvaivaa. Minulle on käynyt kerran niin, että valvoin 00.00 asti. Sen jälkeen olen puhunut äitini kanssa, ja hän sanoi, että on tärkeää mennä ajoissa nukkumaan. Sen jälkeen olen aina mennyt ajoissa nukkumaan, mutta valvominen on silti tapahtunut kerran. Joka yö mietin, että onko tänään unettomuuspäivä. Pelkään tätä joka ilta, ja siksi uneni kärsii. Ole kiltti, auta!

Heippa! Pelko on tärkeä ja luonteva tapa reagoida uhkaaviin tilanteisiin. Pelko varoittaa vaarasta ja auttaa selviytymään. Joskus pelko voi tuntua voimakkaalta ja saa välttelemään samankaltaisia tilanteita. Aivot huijaavat meidät pelkäämään hetkissä, joissa ei tarvitsisi pelätä. Mikäli pelko alkaa vaikeuttaa elämää, on tärkeää hakea apua. Kannustan sinua juttelemaan pelostasi äidin kanssa. Kerro, miltä sinusta tuntuu nukkumaan mennessä. Mieti myös, millaisia ajatuksia mielessäsi kulkee.

Kokeile myös jotakin rentoutus­harjoitusta iltaisin. Monia auttaa myös hengitys­harjoitus, jonka tekemiseen kuluu vain 2 minuuttia. Sekuntikellosta on harjoituksessa apua:

  1. Hengitä nenän kautta sisään ilmaa viiden sekunnin ajan – seuraa sekuntikellosta ajan kulua tai laske mielessäsi hitaasti viiteen.
  2. Pidätä hengitystäsi viiden sekunnin ajan.
  3. Puhalla ulos ilmaa suun kautta eli hengitä ulos viiden sekunnin ajan.
  4. Pidätä hengitystäsi viiden sekunnin ajan.
  5. Toista ensimmäiset neljä vaihetta yhteensä neljä kertaa.

Musiikki tai kirja auttaa rauhoittumaan

Minä kuuntelen monesti iltaisin musiikkia, josta tulee hyvä mieli. Silloin mieleni rauhoittuu. Saatan myös lukea hyväntuulista kirjaa tai kirjoittaa höpsön tarinan kymmenessä minuutissa. Monet ystäväni piirtävät hyvän mielen kuvia. Voit myös kokeilla seuraavaa harjoitusta:

  1. Ota mukava asento. Voit sulkea silmäsi, jos se tuntuu hyvältä.
  2. Hengitä muutama kerta rauhallisesti. Pysähdy sen jälkeen kuuntelemaan, millaisia ääniä kuuluu. Tikittääkö kello jossain, kuuluuko vaimeaa puhetta, tuulettimien huminaa tai jotain muuta. Omassa huoneessa voit sanoa asiat ääneen.
  3. Mieti, mitä haistat. Kenties hammastahnan, kukkien tuoksun tai käsirasvan? Vai eikö juuri nyt tuoksu miltään? Kerro vas­tauksesi ääneen tai mielessäsi.
  4. Miltä tuntuu? Istutko jossain vai makaatko? Miltä vaatteet ylläsi tuntuvat?
  5. Avaa silmäsi. Kiinnitä huomiosi viiteen asiaan ympärilläsi. Koita löytää viisi eri väristä asiaa.
  6. Mieti lopuksi, millainen olosi on. Onko se muuttunut?

Mikäli pelko ei helpota, kannustan sinua kääntymään koulu­kuraattorin tai -psykologin puoleen. Pyydä apua ajan varaamiseen äidiltäsi.

Vastaus on julkaistu Koululainen 1/24 -lehdessä.

Lue lisää Helppiksen vastauksia täältä.

Helppis-palstan kysymyksiin vastaa erikoissairaanhoitaja Susanna Ruuhilahti. Lähetä kysymyksesi nettilomakkeella.

Kaikkia lehdessä julkaistuja vastauksia ei välttämättä julkaista netissä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti