Näppylöitä 1/09

Hei! Mielestäni palstasi on mahtava. Tarvitsisin itsekin vastauksen muutamaan kysymykseen. 1. Löysin kainalostani oudon näppylän. Se on punainen ja ikään kuin kova, ja kun sitä painaa, siihen sattuu. Voisiko se olla finni? Vai voiko 11-vuotiaat sairastaa ihosyöpää? En ollut huolestunut tästä, kunnes löysin samantapaisen näppylän reidestäni. Pitäisikö käydä terkkarilla vai mennä suoraan ihotautilääkärille? Näppylä häiritsee, koska rintsikat hiertää sitä pahasti ja niitä joutuu aina siirtelemään. Vai onko se vaan harmiton näppylä? Saatanko olla vain jollekin saippualle tai dödölle allerginen? 2. Mulla on valkovuotoa. Voiko hajusteelliset siteet aiheuttaa ärsytystä alapäässä? Pitääkö siteitä käyttää joka päivä? 3. Mun kamulla on jokin tauti, johon sen pitää ottaa lääkkeitä joka päivä. Käsittääkseni tää tauti aiheuttaa kohtauksia. Luulen, et se on epilepsia, heikko sellainen. Voiko kamulta kysyä suoraan, mikä sitä vaivaa? Se on avoimesti myöntänyt käyttävänsä lääkkeitä, mutta taudista kysyttyäni antanut vastaukseksi vain epämääräistä muminaa. Kerran se vaan jähmetty eikä reagoinut kutsuihin, tai edes siihen, että heilutin sen silmien edessä kättäni n. 15 sekuntia. Oon aidosti huolestunut. Pelkään, että se saa kohtauksen. Vai pitäisikö vain olla välittämättä?
MeloniC

Vastaus
1. Kainalon ja reiden näppylä voi olla finni, mutta kyseessä voi olla moni muukin. Ehdotan, että näytät näppyä vanhemmillesi ja sitten kouluterveydenhoitajalle. He näkevät millaisesta näpystä on kyse ja osaavat sanoa melko varmasti tarvitaanko lääkärillä käyntiä. Jos rintaliivit painavat näppyä, kannattaa olla käyttämättä sellaisia rintaliivejä, jotka painavat näppyä. Kipua ei saa aiheuttaa itselleen eikä hiertymiäkään.

2. Valkovuodon vuoksi ei tarvitse käyttää siteitä. Muista vaihtaa puhtaat alushousut joka päivä ja tehdä alapesu joka ilta. (Alapesu: suihkutetaan ulkoiset sukupuolielimet lämpimällä vedellä wc-istuimella istuen tai suihkussa käynnin yhteydessä.) Siteitä tarvitaan vain kuukautisvuodon aikana. Silloinkin on tärkeää, että peseydyt huolellisesti ja vaihdat siteet riittävän usein (n. 3–4 tunnin välein).

3. Sairaus, joka kaverillasi on, saattaa olla jotakin, josta hän ei tahdo puhua. Olet kysynyt asiasta ja hän on jotakin sinulle vastannut. Lääkityksen syy voi johtua monesta eri asiasta tai sairaudesta. On totta, että kohtauksen varalta olisi mukava tietää, jos kaverillasi on mainitsemasi epilepsia. Tällöin mahdollisen kohtauksen aikana olisi ehkä helpompi toimia tai kertoa muille, mistä on kysymys.

Kerro huolestasi ystävällesi. Pyydä häntä kertomaan asiasta, mikäli hän itse haluaa siitä kertoa. Tyydy hänen päätökseensä. Kunnioita sitäkin päätöstä, ettei hän kerro sinulle tästä asiasta. Jos hän kertoo asiasta – kiitä luottamuksesta. Kävi niin tai näin, pidä huolta ystävyydestänne. Monia asioita voi tehdä yhdessä, vaikka toisesta ei aivan kaikkea juurta jaksain tietäisikään.

Kommentit

Oma kommentti