Nukkuminen 9/11

Olen yhdeksänvuotias ja nukun vieläkin äidin vieressä. Nukun vain joskus omassa sängyssäni. En halua kertoa siitä kenellekään. Olisiko aika jo kertoa jollekin tai vaihtaa sänkyä? Minulle kasvaa jo pimppi- ja kainalokarvoja. Onko se yleistä tässä iässä? Isäni on kuollut. Vaikuttaako se käytökseeni ja mielen vaihteluun?
Ole kiltti ja auta

Vastaus:
Minusta on ihan ok nukkua äidin vieressä, jos se on sinusta ja äidistäsi mukavaa. Ei asiasta tarvitse kenellekään kertoa. Sitten, jos tahdot nukkua omassa sängyssä itseksesi, se on varmasti äidillesi ok asia. Kokeile rohkeasti yksin nukkumista, jos siltä tuntuu!

Karvoituksen ilmaantuminen on kovin yksilöllistä. Osalla kasvu alkaa varhain ja toisilla myöhemmin. On siis vaikeaa sanoa, mikä olisi yleistä. Kerro äidillesi asiasta ja kysele, milloin hänen karvoituksensa alkoi kasvaa. Saattaa olla, että äidilläsi oli sinun ikäisenäsi sama tilanne.

Ikävä kuulla, että isäsi on kuollut. On ihan mahdollista, että vanhemman kuolema saa aikaan epätavallista käytöstä ja mielialanvaihtelua. Vanhemman kuolema on iso asia ja siitä toipuminen vie paljon aikaa. On varmasti paljon surtavaa, kun isä ei olekaan enää omassa arjessa läsnä elävänä henkilönä. On tärkeää puhua tunteistaan, ajatuksistaan ja suruistaan jollekin aikuiselle. Koska kysyt asiaa, sinua taitaa painaa isän kuolema ja häiritä käytöksesi ja mielialanvaihtelusi. Toivon, että voit ottaa asiat rohkeasti puheeksi aikuisen kanssa mahdollisimman pian. Toivon sinulle jaksamista.

 

Kommentit

Oma kommentti