Kavereilla ongelmia perheessä

Kahdella parhaalla kaverillani on riitoja perheissään. Toisen vanhemmat ovat eronneet, ja hänen äitinsä ragettaa koko ajan. Toisella taas on koko ajan riitoja äitinsä ja pikkuveljensä kanssa. Voinko mitenkään auttaa?

Huolestunut kaveri

Vastaus:

Hienoa kuulla, että jollakulla on kaltaisesi ystävä. On todella tärkeää, että pidämme huolta toisistamme ja haluamme ystävillemme ja muille läheisillemme hyvää.

Voisitko jutella ystäviesi kanssa heidän oloistaan, ajatuksistaan, kiukkuisesta äidistä ja riidoista? Lohduta, tarjoa tukea,  ja tehkää kivoja asioita yhdessä.

Kerro, että sinusta tuntuu siltä, että ystäväsi äiti on epäreilu ystävääsi kohtaan tai ystäväsi riidat äitinsä ja pikkuveljensä kanssa hämmentävät sinua. Jos ystäväsi ei halua keskustella asiasta kanssasi, älä jatka siitä puhumista.

Joskus vanhemmat ovat niin väsyneitä ja ahdistuneita omasta tilanteestaan, että heidän hermonsa ovat tiukilla. Tuolloin on mahdollista, että vanhempi on kiukkuisempi kuin tavallisesti. Tietenkään ragettaminen ei ole oikein eikä niin pitäisi käydä.

Voisitte ystäviesi kanssa miettiä, miten he voisivat ottaa asiat puheeksi äitiensä kanssa. Aika usein asiasta kertominen pysäyttää vanhemmat miettimään omaa käytöstään, jonka jälkeen he myös haluavat käyttäytyä eri tavalla.

Toivon myös, että sinä kerrot asioista vanhemmallesi, jotta voitte miettiä pitäisikö asioihin puuttua aikuisen toimesta. Sinun omat vanhempasi voivat auttaa sinua jaksamaan. On varmasti tosi raskasta olla tilanteissa läsnä. Sinäkin tarvitset tukea ja lohduttavaa olkapäätä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti