Painohuolia 1/14

1. Olen 11-vuotias. Olen 144–145 cm pitkä ja painan 37–38 kg. Tunnen itseni lihavaksi. Olen laihtunut jo 5–6 kg, mutta tunnen itseni vieläkin luokkatovereitani lihavammaksi. 2. Sain aina ennen kokeista 10 tai 10-. Nyt on tullut vain 9 ½ ja 9. Tunnen olevani huono koulussa, ja tuntuu, että en ole koskaan tarpeeksi hyvä. 3. Miten nuorena voi mennä kesätöihin esim. keräämään mansikoita tai kassalle? Toivon tämän pääsevän lehteen, koska mikään kirjoittamistani ei ole koskaan päässyt.
Lihava?

Vastaus:
1. Sinä et ole lihava. Ajattelen, että sinun olisi tärkeää puhua tuntemuksistasi ääneen aikuisten kanssa. En tiedä millä aikavälillä olet laihduttanut 5–6 kg, mutta se kuulostaa paljolta. Toivottavasti olet syönyt ja syöt yhä monipuolisesti ja terveellisesti. Minusta vanhempiesi on tärkeää tietää ajatuksistasi ja laihduttamisestasi. Jos et voi puhua heille, juttele kouluterveydenhoitajalle olostasi ja siitä, että et mielestäsi ole riittävän laiha tai hyvä.

2. Koulumenestyksesi on mielestäni edelleen hyvää. Joskus se, ettei ole tyytyväinen itseensä, voi vaikuttaa moneen asiaan, koulumenestykseenkin. Jos ajatukset ovat kiinni vain murheissa, voi olla vaikeaa keskittyä oppimiseen. Myös ruokavalio vaikuttaa asiaan. Jos syö liian vähän ja yksipuolisesti, ei keho saa riittävästi ravintoa. Se vaikuttaa mm. keskittymiskykyyn ja oppimiseen.

Koulussa saa mahdollisuuden oppia useita asioita eri oppiaineissa, mutta myös tilaisuuden opiskella yhdessä toisten kanssa. Toivoisin, että opiskelu, työn tekeminen oppimisen eteen, rehellisyys ja toisten sekä itsensä arvostaminen olisivat niitä asioita, joita oppisit koulussa ja tietysti kotona. On tärkeää oppia pitämään tyypistä, joka katsoo sinua peilistä. Hänen kanssaan elät elämäsi. Pidä huolta itsestäsi. Olet tärkeä.

3. Kesätyötä voi tehdä sinä vuonna, kun täyttää 14 vuotta. Työn tulee olla kevyttä työtä, joka ei vahingoita työtä tekevän nuoren terveyttä ja kehitystä eikä haittaa koulunkäyntiä. Alle 15-vuotiaalla saa koulutyön aikana teettää töitä tilapäisesti tai muuten lyhytaikaisesti. Kesälomalla työtä saa tehdä vain alle puolet loma-ajasta.

 

Kommentit

Oma kommentti