Painohuolia 2/10

Olen 10-v. tyttö. Olen 146 cm pitkä ja painan 46 kg! Minusta tuntuu, että olen liian lihava, koska kaverini painavat vain 36 kg. Jos olen, voitko auttaa minua laihduttamaan? Pelottaa myös, että isäni tupakoi. Olen löytänyt kerran isäni taskusta tupakkapaketin ja monta kertaa sytkärin. En uskalla sanoa sitä äidilleni, jos olenkin väärässä.  Meidän luokalle on tullut uusi tyttö. Se on koko ajan mun ja mun bestiksen kanssa. Yleensä me ollaan oltu mun bestiksen kanssa kahdestaan. Nyt se ei onnistu. Enää ei voida jutella kahdestaan ja rauhassa, kun se uusi kaveri on vähän vilkkaan puoleinen.

Vastaus
Omaa painoa on turha vertailla muiden kanssa, koska meistä jokainen on omanlaisensa ja kokoisensa. On tärkeää, että syö terveellisesti ja monipuolisesti painosta riippumatta. Kaikkien pitäisi myös liikkua ja ulkoilla ainakin muutama tunti päivittäin, ja vettä (sekä amitoa) pitää muistaa juoda. Se, että miettii koko ajan painoaan tai siihen liittyviä kysymyksiä, estää oikeastaan monia asioita.

Ei kannata miettiä omia puutteitaan, vaan enemminkin keskittyä viettämään aikaan ystävien kanssa, hoitaa koulu hyvin ja pitää kiinni hyvästä ja terveellisestä ruokailusta, riittävästä liikunnasta ja unesta. Kun tykkää itsestään, ei ruokahalukaan yleensä ylly sellaiseksi, että pitäisi ryhtyä laihdutuskuurille.

Isän tupakoista kannattaa kysyä suoraan isältä. Voihan olla, että sinua on yritetty suojella tiedolta, vaikka äiti tietäisi. Toisaalta tupakka-aski taskussa voi merkitä jotakin muutakin. Samoin sytkärit. Ehkä tupakat olivat jonkun toisen ja sytkäri saattaa olla taskussa kaiken varalta. Asiaan saat vastauksen vain kysymällä.

Yhdestä asiasta haluan huomauttaa: kenenkään taskuille ei pitäisi mennä ilman lupaa. Taskut ovat sellaisia paikkoja, jotka kuuluvat vain vaatteen omistajalle. Jos et ole kysynyt taskuilla käymiselle lupaa, kannattaa se tehdä jatkossa. Jos lupaa ei ole ollut, on hyvä pysähtyä miettimään, miksi oikeastaan kävit isän taskuilla.

Olen iloinen, että olette ottaneet uuden ystävän joukkoonne. On tietysti ikävää, jos ette ehdi jutella asioista rauhassa ja kunnolla tekemisen lomassa. Mitäs jos ehdottaisit uudelle ystävällenne rauhallista hetkeä, jolloin jutellaan asioista ja vain ollaan? Ja tietysti on luvallista joskus olla kahden keskenkin.

Kommentit

Oma kommentti