Painohuolia 2/11

Susanna, sun palstasi on paras! Vain sen takia aloin lukea Koululaista… 1. Oon aina miettinyt, miksi kaikki hyvänkokoiset ja painoiset kysyy, onko normaali?  Nyt mun on ihan pakko kysyä, kun olen lihonut… Oon 12-v, 147 cm pitkä ja painan 37 kg. Oonko normaali? 2. Mulla on isosisko, jolla on toinen sisko, joka ei oo mun sisko. Se mun isosisko tuntuu pitävän siitä toisesta siskosta enemmän. He meikkaavat molemmat. Mä meikkaan vain juhliin. Pitääkö mun alkaa meikata, että se tykkäisi musta?

Vastaus:
1. Minäkin olen monesti pohtinut, miksi asiaa kysytään lähes jokaisessa kirjeessä, jonka saan. Se surettaa minua vähän. Toivoisin, että jokainen lapsi ja nuori ymmärtäisi olevansa upea painosta ja pituudesta huolimatta. Se kertoo myös jotakin ajastamme. Meillä on kovasti vaatimusta sille, että pitäisi olla laiha. Malleihin verrattuna, jokainen näyttää olevan vääränkokoinen ja toisaalta nuoruuteen kuuluvat kehon nopeat muutokset ja siitä seuraa epävarmuutta ja hämmennystä. Oma kroppa ei tunnukaan hetkellisesti ehkä omalta. Painoa tulee lisää, pituutta, karvoitusta jne. Se kuuluu asiaan! Samalla kehittyy ajattelukyky ja taito ymmärtää maailmaa eritavalla kuin aiemmin.

2. Joskus meistä tuntuu, ettei meistä pidetä yhtä paljon kuin jostakusta toisesta. Se, että alkaisit meikkata, ei varmastikaan muuttaisi asiaa miksikään. Uskon, että hän pitää sinusta paljon. Joskus jonkun kanssa ehkä on enemmän yhteisiä juttuja ja siksi voi tuntua, että on itse vähän niin kuin ulkopuolinen. Pyydä siskoasi tekemään kanssasi jotakin yhdessä. Kerro, että hän on sinulle tärkeä. Sinun ei tarvitse muuttaa toimintatapojasi siksi, että sinusta pidettäisiin enemmän. Sinusta pidetään, koska olet sinä!

Kommentit

Oma kommentti