Pelokas 3/12

Minulla on todella paha kuoleman pelko. Se on aivan kauheata. Illalla en saa nukuttua ja päivisin tulee kohtauksia, joissa tulee tosi huono olo. Tiedän, että se johtuu pelostani. Minua kiusataan koulussa paljon, eikä se lopu, vaikka opettajat kuinka yrittäisivät. Luultavasti se johtuu siitä, että olen hieman lihavampi kuin muut ja olen muutenkin erilainen. Uskallan tuoda hyvät puoleni esiin ja olla erilainen kuin muut, mutta en pidä siitä, että minua kiusataan sen takia. En enää jaksa kertoa tästä isälleni, sillä hän kääntää aina syyn minuun, eikä edes yritä ymmärtää. Isäni on muutenkin melko välinpitämätön asioistani. Muutankin siksi vuoden päästä äidilleni, joka asuu nyt ulkomailla, mutta muuttaa Suomeen. En tiedä, mitä tehdä. Help!

Vastaus:
Tosi hienoa, että uskallat olla omanlaisesi. Olen aina iloa täynnä, kun joku kertoo tietävänsä hyvistä puolistaan ja näyttää arvostavansa itseään. Upeaa! Ketään ei saa kiusata ja olen tuplasti sinusta ylpeä, koska kaiken keskellä jaksat nähdä itsesi arvokkaana. Muista ainutkertaisuutesi ja oikeutesi turvallisuuteen ja rauhaan.

Vaadi opettajat ja isäsi keskustelemaan tilanteesta. Ei voi olla niin, että aikuiset eivät saa lasten käytöstä ja väkivaltaa pysähtymään. Kenenkään ei pitäisi joutua käymään koulua, jos tuloksena on kiusatuksi joutuminen ja eristäminen toisista. Lakikin määrää oikeudeksesi käydä koulua turvassa ja rauhassa. Oppiminen kärsii, jos on koko ajan kiusattuna. Elämäniloa on vaikeaa löytää. Kuolemanpelko ja ahdistava olo saattavat hyvin olla seurausta kiusatuksi joutumisesta. Nämä ovat vakavia oireita, eikä asiaa (sinun kiusaamistasi) voi selvittää kevyin ottein. Jos kiusaajat eivät lopeta, on tehtävä muutoksia koulunkäyntiin. Ehkä tarvitaan muitakin viranomaisia avuksi, että teille kaikille voisi tulla hyvä olo.

Sinun kannattaa viipymättä jutella asioistasi, peloistasi ja pahasta olostasi kouluterveydenhoitajalle, kuraattorille tai psykologille. Jos heidän puoleensa tuntuu vaikealta kääntyä, kerro tunteistasi omalle opettajallesi ja pyydä häneltä apua. Kerro myös, että et koe saavasi isältäsi apua asiaan.

Kiusaajalla ei ole hyvä olo itsensä kanssa tai ryhmässä, jossa hän on. Jos olo on hyvä, ei ketään tarvitse kiusata. Kiusaajatkin tarvitsevat apua, ja aikuisten pitäisi ymmärtää se. Kiusaajien vanhempien tulisi puuttua kiusaamiseen tarmokkaasti, sillä omasta lapsesta (ja muistakin) on pidettävä hyvää huolta ja edistettävä hyvää oloa.

Kokeile vielä puhua isällesi. Uskon, että hän yrittää auttaa sinua, vaikka sinä koetkin hänen syyllistävän sinua. Älä luovuta, vaan kerro vain. Kuuntele isäsi näkökulmaa ja mieti mitä hyötyä siitä voisi olla sinulle. Joskus pienet muutokset asioissa lopettavat kiusaamisen kokonaan. Näitä neuvoja saat varmasti mainitsemiltani aikuisilta. Samalla saat apua pelkoihin. Kun asiat saadaan kuntoon, sinulle tulee varmasti paljon parempi olo ja voit rauhassa nauttia omista ja muiden ihmisten hyvistä ominaisuuksista.

Pidä kiinni siitä, että olet arvokas ja että sinua ei saa kiusata. Aikuisten velvollisuutena on auttaa sinua, jotta voisit olla turvassa. Jos asiasta puhuminen tuntuu vaikealta, näytä tämä viesti heille.

 

Kommentit

Oma kommentti