Pelokas 4/13

Toivoisin että saisin apua ongelmaani, sillä se riivaa minua yötä päivää. Aina kun olen yksin kotona, minulle tulee vahva tunne, että joku seuraa minua ja lähestyy selkääni hitain askelin. Monesti alan itkëä, kun en pysty nukkumaan, sillä tunnen jonkun olevan huoneessani. Sama asia, jos koko muu perhe nukkuu ja olen ainoana hereillä (niin kuin yleensä olenkin). Tämän takia yöuneni kestää noin 7 tuntia. Toisin sanoen tunnen oloni turvattomaksi kotona. Miten voisin voittaa tämän pelkoni? Joku pakottaa minua koko ajan katsomaan taakseni, ettei siellä ole ketään.
Turvaton pelkääjä

Vastaus:
Pelkääminen on todella raskasta ja kuormittaa arkea isosti. Nukkuminen vaikeutuu, ja on vaikeaa olla levollinen, jos koko ajan pelkää jotakin. Voidaksemme hyvin meidän tulee voida rentoutua ja kokea olevamme turvassa. Turvattomuus vaikuttaa oppimiskykyymme ja moniin muihinkin asioihin arjessa.

Oletko ehkä katsonut jonkin elokuvan tai pelannut tietokonepeliä, jossa on ollut pelottavia kohtauksia tai elementtejä? Joskus kauhuelokuvat tai trillerit jäävät mieleen ja vaikuttavat siten, että pelkää. Ehkä olet katsonut ohjelman, joka on ollut kielletty ikäisiltäsi?  Myös peleillä on samankaltaisia vaikutuksia, jos niissä on tällaisia elementtejä.

Joskus se, että on kokenut jotakin pelottavaa, saa kokemaan pelkoa ja turvattomuutta kaikkialla. Silloin ikään kuin pelkää, että tapahtuisi jotakin pahaa missä tahansa.
Oli syy mikä tahansa, on tärkeää puhua asiasta vanhemmille. Suosittelen myös, että kerrot tuntemuksistasi pikaisesti koulussa opettajalle, terveydenhoitajalle tai kuraattorille. Miettikää yhdessä miltä pelko ja turvattomuus tuntuvat ja mitä asialle voisi tehdä. Syynä voi olla monia erilaisia asioita ja ne on tärkeä selvittää. Vasta sitten pelko saadaan haltuun, sinua voidaan auttaa olemaan pelkäämättä.

Olipa mieltäsi painava asia mikä hyvänsä, kerro se aikuiselle. Salaisuuksia ei kannata pitää. Kerro ne, jotta voit saada vointiisi apua. Kertominen on yksi tehokas tapa vähentää pelkoa.
Toivottavasti asiat järjestyvät pian eikä sinun tarvitse enää pelätä.

 

Kommentit

Oma kommentti