Pelokas 6/14

1. Olen 13 v. ja painan 32 kg ja olen 150 cm pitkä. Olenko ok? Jotkut sanovat, että olen kamalan laiha. 2. Olen tyttö, mutta minulla kasvaa viikset (sukuvika). Miten saan ne pois? Murrosiän myötä myös karvat alkoivat kasvaa. Kaikki huutelevat: ”Hei, sinulla kasvaa viikset.” Se ei tunnu kovin kivalta. 3. Menkkani alkoivat jo viime kesänä, mutta en ole kertonut vanhemmilleni tai muille perheenjäsenille. Mitä pitäisi tehdä? Minkälaisia siteitä minun pitäisi käyttää? Rintani eivät ole vielä kasvaneet kamalasti, vaikka muilla luokkalaisillani on. Se tuntuu epämiellyttävältä. 4. Välillä kun kävelen yksin ulkona minua pelottaa, että joku seuraa minua. Varsinkin kun meillä päin on paljon ilveksiä ja susia. Sydämeni hakkaa tuhatta ja sataa, kun katson aina välillä taakseni, ja minun on pakko nopeuttaa tahtia. Pelottaa!

Vastaus:
Esität monia kysymyksiä, joihin en ehkä osaa vastata. Annan sinulle joitakin ajatuksia evästykseksi.

Me ihmiset olemme erilaisia ja aina, kun joku kiusaa toista jostakin tämän ominaispiirteestä, tunnen surua. Ketään ei saa kiusata. Ikävää, että olet joutunut sellaisen kohteeksi.

Ehdotan, että kerrot kuukautisten alkamisesta, karvoistasi sekä kouluterveydenhoitajalle että vanhemmillesi. He osaavat auttaa sinua parhaiten. Sopivat kuukautissiteet löydät kokeilemalla. Muista vaihtaa siteitä riittävän usein ja tehdä kuukautisvuodon aikana alapesuja useammin kuin muulloin. Aikuisten kanssa jutellessa saa parasta mahdollista apua ja tukea. Äidilläsi, jos voit puhua hänen kanssaan, on kokemusta kuukautisista ja niiden alkamisesta.

Rinnat kehittyvät eri tahtiin ja erikokoisiksi. Kärsivällisyyttä.

Peloista toivon sinun puhuvan kotona vanhempien kanssa, mutta kerro niistä myös kouluterveydenhoitajalle. Ehdotan, että kokeilet muutamia asioita pelon helpottamiseksi tilanteissa, joissa pelkäät. Pelko on meille tärkeä tunne. Se kertoo vaaroista ja outoudesta. Pelko ei toki saa hallita ihmistä, vaan ihmisen tulee voida olla oma ”kapteeninsa”.

1. Mieti joskus mukavalla hetkellä mitä pelkäät, miltä pelko tuntuu mielessä ja kehossa. Mieti, mikä musiikkikappale saisi sinut tuolloin hyvälle tuulelle. Kokeile kuunnella pelottavissa paikoissa tuota hyvänmielen musiikkia.

2. Kun sinua alkaa pelottaa yksin kävellessäsi, sano ääneen tai mielessäsi, että sinua pelottaa. Käy myös läpi mikä sinua pelottaa ja miksi. Sitten käy läpi miltä kehossa tuntuu. Tämän jälkeen mieti, tarvitseeko pelätä vai onko se tunne, josta voisi päästää irti. Kannattaa sanoa ihan ääneenkin: ”Ei mitään pelättävää.”

3. Jos katsot tai olet katsonut pelottavia ohjelmia ja ne vaikuttavat oloosi, juttele asiasta aikuisen kanssa. On tavallista, että esimerkiksi aikuisille suunnatut kauhuelokuvat saavat pelkäämään. Vaikka tällaista ikärajallista ohjelmaa olisi katsonut salaa, on tärkeää uskaltaa kertoa asiasta, vaikka se kuinka jännittäisi.

4. Jos sinulla on puhelin, soita jollekulle ja juttele mukavia. Joskus keskittyminen ihan muihin asioihin auttaa rauhoittumaan. 

Kommentit

Oma kommentti