Pelokas 6/15

Kun olen yksin kotona, minulle  tulee vahva tunne, että joku seuraa minua hitain askelin ja lähestyy takaani. Samoin tapahtuu, jos muu perhe nukkuu ja olen ainoana hereillä. Tunnen oloni turvattomaksi kotona. Miten voisin voittaa pelkoni?

Turvaton pelkääjä

Minua on kiusattu koulussa neljä vuotta, eikä se lopu. Käytän usein poikien vaatteita. Kaikki  katsovat ja pyörittelevät silmiään kun näkevät minut.

Apua!

Vastaus:

Onpa kurjaa, että sinua kiusataan. Kerro asiasta vanhemmillesi ja koulussa. Aikuisten vastuulla on saada kiusaaminen loppumaan! Kannattaa ehkä mennä juttusille niiden kanssa, jotka ovat koulussa yksikseen. Heistä saatat saada ystäviä.

Jokaisella on oikeus pukeutua miten haluaa. Pukeutumistyyli ei ole syy kiusata ketään. Toivotan sinulle voimia ja jaksamista. Hienoa, että jaksat ja pyydät apua tilanteeseesi. Jos asiasta puhuminen tuntuu vaikealta, näytä vaikkapa tämä vastaus aikuisille.

Jos olet katsonut kauhuelokuvia, on hyvä jutella asiasta vanhempien kanssa. Joskus yksin ollessa mielikuvitus voi saada otteen kenestä tahansa ja alamme kuvitella, mitä kaikkea ikävää voisi tapahtua. Joskus kotona tapahtuu tai on tapahtunut asioita, jotka saavat pelkäämään.

Pelon voi koettaa ottaa haltuun esimerkiksi kirjoittamalla tuntemuksistaan tai piirtämällä niitä. Joskus pelkäämme asioita, joita ei edes kannattaisi tai tarvitsisi pelätä. Toisilla pelko hellittää, kun yksin ollessa laittaa musiikkia soimaan tai avaa telkkarin, vaikkei ohjelmaa katsoisikaan.

Jos heräät yöllä, kuuntele hetki rauhallista musiikkia ja yritä saada unenpäästä kiinni. Monia on auttanut, kun on vanhempien kanssa  yhdessä tarkistettu pelottavat paikat. Aika moni pelkää ja näkee painajaisia 10–13-vuotiaana. Et siis ole pelkojen kanssa yksin.

On tärkeää kertoa vanhemmille tai  luotettavalle aikuiselle peloista. Heidän kanssaan pystyt miettimään, mistä pelko johtuu ja kuinka sitä voi helpottaa.

 

 

Kommentit

Oma kommentti