Pelokas koululainen 6/13

1. Olen 12-vuotias tyttö. Painan 38 kg ja olen 158,5 cm pitkä. Olenko ok? 2. Koulussa minua haukutaan laihaksi. Kaikki sanovat, että en muka syö hyvin. Syön ihan hyvin, jopa enemmän kuin muut ystäväni! Minulla on vain yksi ystävä, joka puolustaa minua. 3. Olen menossa yläkouluun ja pelkään, millaista siellä on. Voisitko antaa pari vinkkiä? 4. Minua on rasismoitu koulussa, koska olen kotoisin Intiasta. En tiedä mitä teen. Auta, kiltti!

Vastaus:
1. Pistää aina kiukuttamaan, kun kuulen, että jotakuta kiusataan. On se kumma juttu, että kehon koko tai muoto ei tunnu koskaan olevan sopiva. Joku on liian laiha, joku liian lihava ja joku liian tavallinen. Älä siis välitä, että joku puuttuu kokoosi. Ei se kuulu luokkakavereillesi tai koulukavereillesi.

2. Ihmisiä on monenlaisia. Osa on luonnostaan melko pienikokoisia, hentoisia. Meidän jokaisen on tietysti tärkeää syödä terveellisesti ja monipuolisesti. On onnellista, että sinulla on ystävä, joka pitää puoliasi. Muistathan kertoa hänelle, että hän on sinulle tärkeä.

3. Yläkouluun menoa jännittää moni. Ajattelen, että kouluun tottuu, ja ajan kanssa siellä tutustuu uusiin ihmisiin olemalla oma itsensä. Koulussa on yleensä mukavaa, saa opiskella monia mielenkiintoisia asioita. Seiskaluokkalaiset ovat kaikki ”samalla viivalla”.

Yläkoulun voisi ajatella seikkailuksi – opit tuntemaan koulun tapoja, opettajia ja oppilaita pikkuhiljaa ja huomaat, että ensimmäisten päivien jännät jutut muuttuvat melko nopeasti tavallisiksi asioiksi. Jännittämisestä on hyvä jutella kavereiden tai vanhempien kanssa.

4. Toivon, että yläkoulussa ihmiset ovat jo niin fiksuja ja isoja, ettei kukaan puutu kulttuuritaustaasi tai kotimaahasi. Kerro opettajille heti, mikäli sinua kiusataan. Kiusaamista ei pidä sietää yhtään!
Tsemppiä!

Kommentit

Oma kommentti