Pitkät karvat

Olen 12-vuotias tyttö ja minulla on muutama kysymys.

1. Alapääni karvat ovat aika pitkät, noin 3–4 cm. Minkä ikäisenä niitä voi ajella ja miten se tapahtuu?

2. Höylään kainalokarvojani, mutta toiseen kainaloon jäi sellaisia sänkiä ja nyt se on kipeä. Mitä voin tehdä?

3. Tuntuu, että syön koko ajan jotain. Jos se ei ole kunnon ruokaa, se on mysliä, vanukkaita, suklaata… Äiti vain sanoo, että ”olet vain kasvavassa iässä ja tarvitset ruokaa”. Silti tunnen itseni hirveäksi syöpöksi. En kuitenkaan ole ylipainoinen.

4. Olenko hiukan omituinen ja typerä, kun pidän poikarakkautta söpönä? En voisi kuitenkaan koskaan edes suudella tyttöä. Toivottavasti vastaat pian, sillä vastaukset ovat minulle tärkeitä, ja alan pian huolestua!
Tuntematon

Vastaus:
1. Häpykarvat kuuluvat asiaan ja sinulla ne ovat ihan normaalin pituiset. Ajella niitä voi täysi-ikäisenä omalla päätöksellään. Jos nyt haluat niitä ajella, on sinun juteltava asiasta vanhempiesi kanssa ja saatava lupa asiaan. Se on minun näkemykseni. Yhtä oikeaa ikää ei asialle voi antaa, ja useimmat antavat karvojen kasvaa rauhassa ajelematta niitä.

2. Kainalokarvojen ajelu saattaa joskus aiheuttaa ärtymystä. Siihen auttaa vain aika. Varmista, että ”höyläsi” on terävä ja ajele varovasti, ettet tee ihoon haavoja. Haavat saattavat tulehtua ja tällöin ihosta tulee arka. Jos kipu ei helpota päivän aikana, kerro asiasta vanhemmillesi. He osaavat auttaa sinua.

3. Kasvava lapsi kuluttaa paljon ja ruokaa kuluu. Syö ihan rauhassa. Korvaa suklaat kuitenkin hedelmillä ja vihanneksilla. Näin saat syödessäsi myös vitamiineja ja muita tärkeitä ravintoaineita. Jos painoasiat ovat kohdillaan, on turha uhrata aikaa siihen ajatukseen, että olisi syöppö. Nauti elämästäsi.

4. Ei siinä, että pitää poikarakkautta söpönä, ole mitään typerää tai outoa. Me kiinnostumme ja pidämme monenlaisista asioista. Se, että sinusta asia on kiva ja mukava ei tarkoitakaan, että itse tykkäisit tytöistä. Monenlaisia tykkäämisenkohteita tulee ja menee läpi elämän. Olen iloinen, että sinusta ”poikarakkaus” on kiva asia. Ehkä joku juuri sen vuoksi uskaltaa myöntää pitävänsä oman sukupuolen edustajasta eikä pelkää ulkopuolisten reaktioita.

Kommentit

Oma kommentti