Rahahuolia 6/11

Olen 13-vuotias tyttö, jolla on murheita. 1. Olen 167 cm pitkä ja painan 53 kg, olenko ok? Joidenkin mielestä olen liian pitkä, olenko? 2. Joskus kun tulen koulusta, minulle tulee outo ja ahdistunut olo, enkä tiedä, mistä se johtuu. Onko normaalia? 3. Minulla on koulussa kolme hyvää kaveria, mutta vapaa-ajalla ei ketään. Mitä minun pitäisi tehdä? 4. Meidän perheellämme on huono rahatilanne ja se harmittaa. Olen aina haaveillut, että pääsisin matkalle ulkomaille, mutta aina olen joutunut pettymään. Osaatko auttaa? Kiitos jo etukäteen.
Skandaalityttö

Vastaus:
Aika dramaattinen nimimerkki. Olisi mukavaa kuulla, mistä se on syntynyt. Et ole liian pitkä ja olet ok.

Voisiko ahdistus liittyä siihen, ettei sinulla ole kavereita vapaa-ajalla? Voisiko olla mahdollista tavata koulukavereita silloin? Voisitteko tavata jossakin paikassa, mihin kaikkien olisi helppoa tulla? Jos asutte etäällä toisistanne, voisiko netti tarjota teille mahdollisuuden olla ja viettää aikaa yhdessä?

Koitapa joskus kirjoittamalla miettiä, missä ahdistus kehossasi tuntuu ja miltä se tuntuu. Mistä ahdistus voisi johtua, ja mitä se yrittää sinulle kertoa. Oletko kenties surullinen tai vihainen? Nämä tunteet tuottavat helposti ahdistuksen tunnetta, joka saattaa aluksi peittää alleen piilossa olevia tunteita. On aika ymmärrettävää, jos välillä ahdistaa.

Vanhempien rahahuolet ovat asia, joka vaikuttaa kaikkiin perheenjäseniin tekemällä arjesta raskaampaa. Ulkomaanmatkoille pääseminen on harvinaista monessa perheessä, oli rahahuolia tai ei. Ei sellaisesta kannata pettyä. Enemminkin kannattaa unelmoida asiasta ja miettiä minne menisi, missä kävisi ja miten aikansa kuluttaisi, jos omaan suosikkilomakohteeseensa pääsisi.

Rahan pitää riittää ensin asumiseen, ruokaan, laskuihin ja vaatteisiin. Aika monella perheellä rahat, joita kuukauden aikana työllä tienataan, riittävät näihin asioihin eikä säästöön jää paljoakaan rahaa. Näin myöskään matkat eivät ole mahdollisia. Asiasta ja omista unelmistaan kannattaa kuitenkin jutella rauhassa omille vanhemmilleen ja kertoa niistä. Joskus unelmat toteutuvat, ja siksi niistä ei kannata päästää irti.

Kommentit

Oma kommentti