Rastat

Toivoisin, että tää julkaistais! Oon 13-v. tyttö. Ongelmani ovat todella kutisevat kuiturastat. Välillä tuntuu, että mun päässä ryömii matoja, mutta mitään ei löydy. Voisiko se johtua siitä, että värjäsimme pari kuukautta sitten rastani mustiksi. Ole kiltti ja auta!
Mahdoton kutina

Vastaus:
En ole mikään asiantuntija rastoihin liittyen, mutta koitan vastata jotakin. Toivottavasti saat apua kutinaan. Yksi mahdollisuus on täit. Ne saattavat olla niin pieniä, että niitä voi olla vaikea havaita ja erityisesti rastoista. Täikammalla kun ei voi kammata rastaa läpi. Pyydä vanhempiasi tekemään täitarkastus. Täit saa häädettyä pois täisampoolla, jota voi ostaa apteekista.

Joskus kutina voi syntyä kuivasta päänahasta. Entisestään päänahkaa on voinut toki kuivattaa tai herkistää kertomasi värjäys. Osa ihmisistähän on allergisia hiusväreille. Moni rastahiuksinen myös kertoo, että kutina voi johtua siitäkin, ettei tukkaa pestä kovin usein ja monille kertyy hilsettä. Voisiko kutina sinulla johtua jommastakummasta? Apua hilseeseen saa hilsesampoosta. Joskus kannattaa kääntyä lääkärin puoleen, jos kutina ei hellitä.

Yksi, ehkä vähän ikäväkin mahdollisuus tulee mieleeni: Mitäs jos olet allerginen tai päänahkasi reagoi kuituihin? Silloin avuksi on vain kuitujen poistaminen ja rastatapauksessa hiusten leikkaus.

Toivottavasti näistä vaihtoehdoista jokin osuu kohdalleen ja kutina helpottuu siten, että saat pitää rastasi.

Kommentit

Oma kommentti