Sama uni 5/13

1. Minä näen joka yö unta, jossa seurustelen ja pussailen poikien kanssa. Se vaivaa minua paljon, koska kun kaverit koulussa kysyvät millaisia unia näen, menen ihan solmuun. En saa sanotuksi mitään. Nyt ei ole mikään pikkujuttu kyseessä, sillä aamulla herätessäni totean, että taas tuon unen näin. Tykkään naapurin pojasta. 2. Osaatko yhtään sanoa milloin kuukautiseni alkavat? Valkovuotoa on ollut jo puoli vuotta ja rintani ovat melkein samankokoiset kuin siskollani, joka on 7-v. Käytän suurimmaksi osaksi kuopallisia rintaliivejä.

Vastaus:

1. Unia näkee jokainen, ja osa muistaa unensa aamulla herätessään. Uniinsa ei voi kuitenkaan vaikuttaa. Näet sellaisia unia kuin näet, eikä niitä tarvitse nolostella.

Jos et halua kertoa uniasi muille, ei ole pakko. Unissa on usein hyvin intiimi tunnelma eikä niitä halua kertoa kaikille. Ehkä naapurinpojan ihanuus saa sinut haaveilemaan suudelmista unelmissasi? Unen näkeminen ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että unessa tapahtuvia asioita haluaisi tehdä todellisuudessa ja hereillä. Unet ovat unenaikaisia kuvia, joissa käsitellään erilaisia asioita nukkuessamme.

Mieti, millainen tunnelma unissa on ja miltä asiat siellä tuntuvat. Millaisia ajatuksia unen näkeminen sinussa herättää ja mitä nämä ajatukset saavat sinussa aikaan? Jos uni vaivaa sinua, juttele asiasta ystävän kanssa, johon luotat tai vanhempiesi kanssa. Miettikää yhdessä miksi unia nähdään ja millaisia unia he muistavat lapsena nähneensä. Millaisia tunteita teissä herää, kun pohditte uniasi tai heidän muistojaan unista. Se voisi olla hauska tapa viettää yhteistä aikaa.

2. Kuukautiset alkavat useimmilla 10–16 ikävuoden välillä. On vaikeaa sanoa tarkasti, milloin ne kenelläkin alkavat. Valkovuotoa voi olla useamman vuoden ennen kuukautisten alkua. Rintojen kasvukin on hyvin yksilökohtaista. Joillakin rinnat kasvavat isommiksi alakoulussa ja toisilla vasta yläkoulun lopussa.

Odota muutoksia rauhassa ja keskustele asioista äidin kanssa. On tärkeää jutella vaikka äidin kanssa siitä, miltä kuukautiset tuntuvat, mistä teiltä kotoa löytyy siteitä ja miten pidetään huolta puhtaudesta kuukautisten aikana esim. riittävän usein vaihdettavalla siteellä, alapesulla ja hyvällä käsien pesulla.

Kommentit

Oma kommentti