Syömisongelma 2/13

Minulla on jo jonkin aikaa ollut syömisongelmia. (43 kg/163 cm, kohta 13 v.) Kun näen täydellisen näköisiä ihmisiä, tulee ahdistunut olo. Tuntuu siltä, että itse pitäisi näyttää vähintään yhtä hyvältä. Ahdistunut olo on jotenkin jäänyt päälle. Vähään aikaan en ole paljon muuta miettinytkään kuin sitä, että pitäisi laihtua. Olen siis yrittänyt syödä mahdollisimman vähän ja liikkua paljon. Joitain aterioitakin on jäänyt välistä. En kuitenkaan voi lopettaa tätä, koska pelkään että lihon. Tämän vuoksi minulla on usein nälkä ja väsyttää paljon. Nukkumaan mennessä on nälkä, joten on vaikea nukahtaa. Nukun siis liian vähän. Vanhemmille en tästä uskalla puhua.

Vastaus:
Kerrot vakavista asioista. Sinua ahdistaa, väsyttää ja pelottaa. Syömättömyys tuottaa monia ongelmia, kuten väsymystä, alakuloista mielialaa ja kehon ongelmia. Samoin se, ettet voi miettiä muuta kuin laihtumista kertoo, että arkiset asiat ja niiden tekeminen tai miettiminen ovat vaikeita. Myös koulussa pärjääminen voi vaikeutua. Ihmisen täytyy syödä monipuolisesti ja terveellisesti. Silloin ei liho, vaan pysyy terveenä ja hyväntuulisena.

Sinun on puhuttava asiasta jollekin aikuiselle. Jos vanhemmille puhuminen tuntuu mahdottomalta, kerro asiasta ensin kuraattorille, kouluterveydenhoitajalle, jollekin luotettavalle opettajalle, nuorisotyöntekijälle tai muulle aikuiselle, joka sinusta on sopiva. Jos kertominen on vaikeaa, kerro asiasta ensin ystävällesi ja pyydä hänen apuaan kertomisessa. Tarvitset asiassa myös vanhempiesi apua, joten heillekin on kerrottava. Kirjoituksestasi käy ilmi, ettet voi hyvin. Siksi vanhemmille kertominen on tärkeää – aikuisten avulla voit saada asiat kuntoon ja elämästäsi mukavaa.

 

Kommentit

Oma kommentti