Tappelevat vannhemmat 2/12

Tämä on paras palsta! Olen 12-v. ja 170 cm pitkä ja painan 59,9 kg. Olenko ok? Mitä voin tehdä, kun vanhempani tappelevat usein? Mun vanhemmat eivät anna mennä kylille hengailemaan, vaikka en tekisi siellä mitään pahaa. Isäni lyö minua noin kerran kuukaudessa, kun hän on juonut vähän liikaa. Se on inhottavaa, mitä voin tehdä asialle? Minun kaveriani kiusataan ja syrjitään koulussa,  ja hänellä on kotona ongelmia. Kaverini haluaisi tehdä itsemurhan, joten tarvitsen apua asian suhteen, koska haluan auttaa häntä.
pulassa(ko)

Vastaus:
Olet ok. Vanhempien riitoihin ei oikein voi puuttua mitenkään. Tietysti voisit koettaa vaikkapa äidillesi kertoa, että riidat ahdistavat sinua. Ymmärrän vanhempiasi ja kieltoa olla hengaamatta kylillä. Toivon kuitenkin, ettei sinulta jää yhdessäolo kavereiden kanssa tästä syystä väliin.

Se, että isäsi lyö sinua, ei ole oikein. Se on laissakin kiellettyä. Väkivaltaa ei pidä joutua kohtaamaan. Toivon, että kerrot tästä asiasta viipymättä koulussa opettajallesi, kouluterveydenhoitajalle tai kuraattorille. Heillä on velvollisuus auttaa sinua. Uskon, että asioista puhumalla myös tuo vanhempien riitely voisi helpottua. Kerro siis asioistasi mahdollisimman pian jollekulle aikuiselle ja pyydä apua.

Hienoa, että sinulla on ainakin yksi kaveri. Olen iloinen, että teillä on toinen toisenne. Pitäkää toisistanne huolta ja pitäkää toistenne puolia. Nauttikaa koulun jälkeen yhdessä olemisesta.

Ehdotan, että menette yhdessä juttelemaan ensin opettajalle. Kerrotte, että kaveriasi syrjitään. Ketään ei saa syrjiä, eikä millään tavoin kiusata! Sitten toivon, että menette yhdessä kaverisi kanssa juttelemaan sinun kotiasioistasi ja hänen kotiongelmistaan kouluterveydenhoitajalle tai kuraattorille. Tarvitsette molemmat apua. Olette tilanteessa, jossa asioista ei voi selvitä ilman aikuista. Jos ystäväsi ei suostu mukaasi, tee hänelle iso palvelus ja kerro hänen asioistaan aikuiselle. Itsemurhan ajattelu kertoo, että kaverisi tarvitsee apua ja tukea. Hänen asiansa on saatava järjestykseen.

Samoin sinäkin tarvitset kotiasioissa apua ja neuvoja siihen, että jaksat olla kaverisi tukena. Toivottavasti uskaltaudutte yhdessä pyytämään apua aikuisilta. Ette ole pulassa, vaan tarvitsette apua! Toivottavasti teillä on lähellänne mukavia aikuisia, joille uskallatte kertoa asioistanne.

 

Kommentit

Oma kommentti