Tupakointi 3/09

Voiko pelkästä tupakoinnista joutua lastenkotiin tai sijaisperheeseen? Haluaisin vain tietää tämän…
Toni

Vastaus
Tupakointi on kiellettyä alaikäiseltä eli alle 18-vuotiaalta. Jos tupakoinnin aloittaa nuorena, kertoo se monista asioista. Ainakin minulle herää huoli lapsesta, joka tupakoi. Jos kovin nuorena tupakoi, on usein moni asia jonkinlaisessa solmussa elämässä. Näihin asioihin lapsi tarvitsee apua.

Jos kaikki asiat olisivat hyvin ja tupakointi olisi ainoa ongelma, ei lastenkotiin tai sijaisperheeseen päädy. Apua lapsi ja perhe kuitenkin tarvitsevat, sillä tupakointi on vaarallista ja se tuhoaa terveyttä. Vanhempien tulisi yhdessä tupakoivan lapsen kanssa saada tupakointi loppumaan.

Jos sinä tupakoit, mieti mihin se tarjoaa apua. Miksi tupakoida, vaikka tietänet sen olevan vaarallista terveydelle. Liittyykö elämään muita vaikeuksia: miten koulu sujuu? Kuinka paljon olet vanhempiesi kanssa päivittäin? Millä mielin olet kotona? Millainen mieliala sinulla on – oletko usein iloinen, surullinen tai jotain muuta? Kenen kanssa juttelet asioistasi elämässäsi? Mitä sinulle kuuluu? Vastaamalla näihin kysymyksiin saatat huomata itsestäsi jotain uutta. Toivottavasti tupakointi loppuu, kun huomaat, että itsestään kannattaa pitää huolta. Tupakointi on huono tapa.

Kommentit

Oma kommentti