Uiminen nolottaa 5/14

1. Olen 10-v. tyttö ja harrastan joukkuevoimistelua. Näytän mielestäni lihavalta, vaikka liikun monta kertaa viikossa. 2. Rintani ovat alkaneet kasvaa ja minulla on häpykarvojakin. En uskalla siksi mennä koulussa uimaan tai alasti suihkuun. 3. Huomasin yhtenä päivänä, että alushousuissani oli paljon verta. Mitä se on? 4. Minua kiusataan Facebookissa. Kiusaajat ovat samanikäisiä kuin minä. Ne haukkuvat noloksi, kun tykkään koulusta. Ne eivät ikinä lopeta. 5. Olimme yhden kaverin kanssa eskarista viime lukukauteen asti tosi hyviä kavereita, mutta kesällä kaverini alkoi olla yhden toisen luokkalaiseni kanssa. Nyt kaverini ei edes puhu muista kuin siitä yhdestä tyypistä. Olen itkenyt monta kertaa itseni uneen, kun kaverini mielestä juttunikaan eivät ole enää hauskoja. Kaverini puhuu minulle aina ilkeällä äänensävyllä. Minua kiusataan myös siitä, että tykkään yhdestä pojasta, joka on siskoni luokalla. Tuntuu, että teen aina jotain väärin. 6. Harjoittelen voimisteluesitystä ystäväni kanssa, mutta se kaverini ottaa jutut vähän liian vakavasti. Mitä teen?

Vastaus:
1. Harrasta joukkueurheilua ja keskity iloitsemaan yhdessä tekemisestä ja oppimisesta. Älä murehdi ulkomuotoasi. Olet juuri sopiva.

 
2. Oman kehon muuttuminen voi olla haastavaa, mutta on tärkeää totutella omaan, muuttuvaan kehoon. Se on sinun, ja muutokset kuuluvat elämään. Kehoa ei tarvitse hävetä. Joku kehittyy vauhdikkaammin ja osa tulee muutamia vuosia perässä, kukin omassa tahdissaan. Toivottavasti uskaltaudut uimaan ennen pitkää. Kokeile uimahallireissua ystävän, äidin tai jonkun muun aikuisen kanssa. Jos ajatus uimisesta tuntuu nyt mahdottomalta, odota hetki ja mieti asiaa uudestaan, vaikka kuukauden päästä. Jos koulussa on uimahallikausi meneillään, kerro jännittämisestäsi rehellisesti opettajallesi. Hän osaa neuvoa ja kannustaa sinua hyvällä tavalla. Suihkussa on tärkeää käydä säännöllisesti, liikuntatuntienkin jälkeen.

3. Kuulostaa siltä, että sinulla on ollut kuukautiset. Kerro asiasta äidillesi ja pyydä neuvoja. Jos äidille puhuminen on vaikeaa, käy juttelemassa asioista kouluterveydenhoitajalle. On tärkeää saada riittävästi tietoa ja neuvoja kuukautisista. Myös tunteiden käsittely on olennaista. Varmasti moni asia on tuntunut sinusta hämmentävältä ja oudolta. Kuulostaa nimittäin siltä, että sinulle on tapahtunut paljon muutoksia viimeaikoina.

4. Tiedän kuulostavani tylsältä, mutta Facebook on tarkoitettu teitä vanhemmille. Ikäraja facebookissa on 13 vuotta. Ehdotan, että poistat profiilisi sieltä. Näin sinua ei siellä voi kiusata. Jos tämä ei tule kyseeseen, estä haukkujien kommentointi. Toivon, että pyydät vanhempiasi auttamaan kiusaamisen lopettamisessa. Samalla toivon, että tykkäät koulusta edelleen. Sehän on mahtavaa, että koulussakäynti maittaa ja se on sinusta antoisaa. Niin oppiikin paremmin!

5. Joskus kaverisuhteet muuttuvat kuvaamallasi tavalla. Oma ystävä löytääkin uuden ystävän, jonka kanssa viettää enemmän aikaa. Ikävää on, että ystäväsi kiusaa sinua. Ehkä sinun pitäisi koettaa ystävystyä toisten kanssa tai viettää aikaa muiden kavereiden kanssa? Saat tykätä kenestä tahansa eikä sinua saa kiusata. Et ole tehnyt mitään väärin. Toivottavasti saat ystävyysasiat kuntoon. Ilkeilyn kohteena ei kannata olla. Ilkeily ei ole ystävyyttä.

6. Kerrot, että harjoittelet ystäväsi kanssa esitystä. Siinähän sinulla on hyvä ystävä. Onko hän sama ystävä josta edellisessä kysymyksessä puhuit? Toivottavasti jaksat jutella ystäväsi kanssa mieltäsi painavista asioista.

Juttele asioista aikuisen kanssa, niin sinun ei tarvitse selvityä kaikesta yksin. Elämässäsi tuntuu olevan meneillään paljon asioita, joihin olisi hyvä saada apua ja tukea aikuiselta 

Kommentit

Oma kommentti