Uneton 11/11

Mulla olisi ongelma, tai oikeastaan parikin. 1. Mulla on nukahtamisvaikeuksia. En saa iltaisin millään nukuttua ja siksi käyn alakerrassa sanomassa vanhemmilleni jotakin. Miten saisin iltaisin unta? 2. Olen 9-vuotias. Painan 40 kg ja olen vain 130 cm pitkä, ja minua kiusataan siitä koulussa. Auta.

Vastaus:
1. Kerro univaikeuksista vanhemmillesi. Joskus päivän läpikäyminen yhdessä jonkun kanssa, auttaa nukahtamaan tai sitten voi kirjoittaa päiväkirjaan asioistaan. Näin päivän asiat tulee käsiteltyä. Sitten on hyvä, jos huone on viileä eikä ruutuaikaa tulisi käyttää 1–2 tuntia ennen nukkumaan menoa. Osaa auttaa rauhallinen musiikki tai hetken aikaa lukeminen. Erilaiset aina samalla tavalla toteutuvat rutiinit helpottavat nukahtamista. Tässä mielessä vanhempien luona käyminen iltaisin vielä sanomassa jotakin ei ole ehkä huono asia. Jos saat unta sillä tavoin, tee niin. Myös päivisin liikkuminen ja ulkoilu edistävät unen tuloa.

2. Jokainen on sen pituinen kuin on. Kasvat omaan tahtiisi ja se on sinulle sopiva vauhti. Ketään ei pidä kiusata mistään syystä. Jos sinua kiusataan edelleen, kerro asiasta opettajalle. Hänen tulee mahdollistaa sinulle turvallinen ja hyvä oppimisympäristö eli puuttua koulukiusaamiseen. Kerro asiasta myös vanhemmillesi. Tämä voi olla yksi syy, ettet saa iltaisin unta. Jos joutuu kohtaamaan kiusaamista, on mielessä varmasti iltaisin paljon murheita nukkumaan mennessä. Näistä asioista kannattaa jutella aikuisen kanssa.

Kommentit

Oma kommentti