Univaikeuksia 4/12

 1. Olen 10-v. ja minulla tulee kolmessa tunnissa reilusti valkovuotoa. Joudun vaihtamaan alushousut monesti päivässä. Mitä teen? 2. En saa unta öisin, vaikka menen nukkumaan kello 10. Liikun päivittäin pihalla, ja olen koneella n. tunnin kerran päivässä. Miten saisin paremmin unta? 3. Minulle tulee aika paljon finnejä nenään ja otsaan, vaikka käyn useasti suihkussa. Minulla on finnien kuivatusainetta. Auttako se asiaan nopeasti, vai tarvitsenko jotain muuta? 4.Olen alkanut haista kamalalta. Henki haisee, vaikka pesen hampaat aamuin illoin. Samoin kainalot. Käyn suihkussa ja käytän deodoranttia. Mikä auttaisi? 5. Painan n 38–42 kg. Onko se normaalia? Kiitos jo etukäteen!
-Sippe- 😀

Vastaus:
1. Valkovuotoa tulee pitkin päivää. Jotkut käyttävät pikkuhousunsuojia, mutta suosittelen juttelemaan asiasta ensin kotona vaikkapa äidin kanssa. Pikkuhousujen vaihtaminen ei ole huono ajatus, jos se on sinulle ok. Tosin niitä ei ehkä tarvitse vaihtaa noin usein. Valkovuodon määrää on mitä on. Huolestua pitää, jos valkovuoto alkaa vihertää, haista pahalle tai tuottaa ärsytystä tai kutinaa pimpin alueelle. Muistathan tehdä vedellä alapesun päivittäin.

2. Univaikeuksia on monella ikäiselläsi jostain syystä. Ehkä teillä on niin paljon ajatuksia, ettei ajattelu meinaa rauhoittua nukkumaan mennessä. Moni on kirjoittanut saaneensa apua siitä, että kirjoittaa päivän tapahtumat ja ajatuksia ylös ennen nukkumaan menoa. Näin voi rauhoittua ja ”tyhjentää” pään nukahtamista varten. Osaa auttaa musiikin kuuntelu, ja joku nauttii kirjan lukemisesta ennen nukkumaan menoa. Olisikohan näistä sinulle apua? Kokeile ainakin, sillä nukkuminen on tärkeää kasvulle, kehitykselle ja hyvälle mielelle. Jos uni ei meinaa tulla silmään, juttele asiasta vanhemmillesi.

3. Finneihin auttaa ulkoilu, peseytyminen, ihon kosteuttaminen voiteilla ja täsmälääkkeet, joita sinulla on. Myös nukkumisella, hyvällä ja terveellisellä ruokavaliolla ja hyvällä mielellä on vaikutusta asiaan. Suosittelen useamman lasillisen veden juomista myös. Tästä voi olla apua seuraavaan kohtaankin.

4. Hajuasia on ikävä vaiva. En osaa sanoa, mistä on kyse, mutta toivon, että kerrot asiasta vanhemmillesi ja pyydä apua. Joskus hengityksen paha haju katoaa, kun juo vettä ja pesee hampaat paremmin. Jos asia ei hoidu näillä konsteilla, voi olla tarpeen käydä lääkärillä tarkistamassa, ettei kyse ole terveysvaivasta. Kainaloiden haju kertoo, että iholla on likaa. Joskus kainalokarvojen ajelu auttaa asiaan. Muistathan myös vaihtaa päivittäin puhtaan paidan.

Kommentit

Oma kommentti