Varas 5/11

Mulla olisi pari kysymystä ja toivoisin, että vastaisit. 1. Mä varastelen. En ole vielä varastanut kaupasta, mutta monilta kamuilta olen. Pelkään, että jonain päivänä varastan kaupasta. 2. Olen ylipainoinen. Painan 57,4 kg ja olen 152 cm pitkä. Olen 12-v.  3. Olen ihastunut yhteen poikaan, joka vain kiusaa minua. Vapaa-ajalla se on kiva, mutta koulussa kiusaaja. Mua vaivaa, että tykkääkö se musta.

Vastaus:
1. Kiitos luottamuksesta. Vaatii varmasti aika paljon rohkeutta kertoa varastelusta. Se, ettet ole varastanut kaupasta on tietysti hyvä asia, mutta kavereilta varastaminenkin on minusta tosi vakava asia. Silloin kun olet ystäväsi kotona, he luottavat siihen, että olet turvallinen, etkä missään tapauksessa vie heidän kotoaan mitään. Voidaksesi lopettaa varastelun, sinun pitää tehdä monta asiaa, jotka eivät tunnu välttämättä helpoilta tai mukavilta. Toivottavasti sinulla on sisua ja rohkeutta ryhtyä vastustamaan kiusausta varastaa. Olet varmastikin huomannut, ettei se tuota sinulle hyvää mieltä ja oloa.

Tee näin: Palauta kaikki varastamasi asiat kavereillesi. Kerro heille, että olet ottanut tavaroita ilman lupaa. Pyydä anteeksi. Kerro varastelusta vanhemmillesi. Jos heille kertominen tuntuu liian vaikealta, pyydä apua kouluterveydenhoitajalta itsellesi. Tarvitset asiassa aikuisten tukea ja apua. Yhdessä aikuisten kanssa on helpompi miettiä, miksi olet varastellut. Pinnistele ja vastusta kiusausta varastaa. Älä anna periksi, vaikka kuinka tekisi mieli.

2.–3. En osaa sanoa, tykkääkö poika sinusta vai ei. Ikävää, jos joku ei uskalla olla omana itsenään sekä koulussa että vapaa-ajalla. On epäreilua sinua ja muita kohtaan, jos koulussa joutuu kiusatuksi ja sitten koulun jälkeen taas voitaisi olla kavereita. Mistähän tuo johtuu? Huonoa käytöstä ei voi selittää millään, mutta joskus erityisesti pojilla tuntuu olevan tarve esittää ”kovista” muiden silmissä, jotta voisi olla arvostettu. Silti ei tarvitse sietää moista käytöstä, vaan esittäjän pitäisi tajuta luopua roolistaan. Suosittelen, että ainakin jonkin aikaa ihastelet poikaa etäältä ja katselet, loppuisiko kiusaaminen. Kiusaamalla ei saa osoittaa tykkäämistään. Tykkääminen on asia, jota osoitetaan tekemällä kivoja ja hyviä tekoja toiselle.

Keskity hoitamaan aluksi tuo varastamisasia kuntoon ja mieti vasta sitten painoasioita. Viestistäsi minulle heräsi huoli sinusta. Pidätkö itsestäsi? Arvostatko itseäsi? Oletko yksinäinen? Toivottavasti vastauksen ilmestyessä asiat ovat menossa parempaan suuntaan. Koet olosi hyväksi, olet saanut vanhemmiltasi apua, ja saat viettää ulkoillen mukavaa aikaa yhdessä ystävän tai ystävien kanssa.

Kommentit

Oma kommentti