Väsynyt 12/10

Mulla on ongelma. Mua vaivaa väsymys. Oon nimittäin koulussa niin väsynyt, että hyvä, kun pysyn koko tunnin edes valveilla. Siksi kiukuttelen varsinkin äiskälle. En tiedä, mistä se johtuu, koska menen jo puoli kymmeneltä nukkumaan. Oonko normaali, jos oon 10-v. ja painan 29 kg ja oon 144 cm pitkä. Mulle on välillä huomauteltu siitä.
Vilpuri Valpuri

Vastaus:
Hmm, mietityttää kovasti, mikä sinua väsyttää. Mieti äidin kanssa yhdessä syötkö ja ulkoiletko riittävästi. Jos nukut 9–10 tuntia yössä, pitäisi sen riittää. Jos unta on vähemmän, siitä seuraa uupumus koulussa. Joskus vitamiinivaje saa aikaan väsymystä, joten asiasta kannattaa puhua aikuisille. Jos jostain syystä äidille juttelu tuntuu vaikealta, saat apua varmasti kouluterveydenhoitajalta. Hän voi tarvittaessa ohjata sinua tutkimuksiinkin, joissa voidaan tarkistaa, mistä väsymys voisi johtua.

Väsymys on yksi tekijä, joka saa kiukkuiseksi. On tärkeää, että tunnistaa itse asian, kuten sinä olet tehnyt. Nyt sinun täytyy yrittää pitää kiukku hallinnassa. Kun huomaat, että sinua alkaa ärsyttää, tee jotakin hetken aikaa. Kirjoita asia vaikka paperille, äläkä sano sitä heti henkilölle, joka sinua suututtaa. Joskus laskeminen sataan auttaa, tai se, että kysyy itseltään, mikä saa kiukun nousemaan pintaan. Sitä kannattaa kysyä itseltään oikeastaan kaikissa vaihtoehdoissa, koska on tärkeää oppia huomaamaan, millaiset asiat ärsytyksen takana kurkistelevat.

Muiden huomauttelu hoikkuudesta tai pulleudesta on tyhmää. Jokaisen pitäisi huolehtia omasta koostaan eikä ulottaa kommenttejaan toisen ulkomuotoon. Älä välitä muiden kommenteista. Muistathan syödä riittävästi ja monipuolisesti.

Kommentit

Oma kommentti