Vihainen

Mulla olis pari probleemaa ja toivoisin, että vastaisit niihin!

1. Mun perheessä on vauva. Se piirtää mun muistikirjaan ja alan huutaa. Miten saisin sen loppumaan?

2. Kun olen vihainen lyön, heittelen ja puran esineitä ja kun itseäni sattuu, syytän esinettä!

3. Stressaannun helposti. En halua huutaa vanhemmille ja kamuille.
Girl Von Problem

Vastaus:
1. Helpoin tapa välttää vauvan taiteilua omaan muistivihkoon on laittaa vihkot tai muut sellaiset tarvikkeet vauvan ulottumattomiin. Vauva ei ymmärrä, ettei vihkoosi saa piirtää. On ihan ymmärrettävää, että sinua harmittaa, mutta huuto ei hyödytä mitään, sillä vauva ei käsitä tehneensä väärin. Suojaa siis tavarasi vauvalta. Pyydä myös vanhempiasi pitämään silmällä vauvaa, ettei hän tuhoaisi tavaroitasi.

2. Tavaroiden heittely on ihan ok, kunhan ei riko mitään eikä osu kehenkään toiseen ihmiseen. Itseäänkään ei saa satuttaa. Se, että sinua sattuu, on sinun vikasi, ei esineen. Sehän ei päätä lentää seinään tai minnekään muuallekaan. Tavaroiden heittely voi olla ihan hyvä tapa purkaa vihaa ja kiukkua. Osaa helpottaa huutaminen, osaa musiikin kuuntelu, joku kirjoittaa, joku heittää tavaroita ja joku taas lähtee lenkille. Tapoja purkaa pahaa oloa on monia eikä niitä voi laittaa paremmuusjärjestykseen. Tavaroiden heittelyn huono puoli on se, että jäljet on siivottava itse.

Viha ja kiukku ovat tunteita, joita meidän on vaikea kestää. Harvoin on niin, että olisimme vihaisia, vaan se on vain tapa purkaa pahaa oloa sisältään. Istu hetkeksi ja mieti mistä johtuu, että hermostut niin helposti. Voisitko esimerkiksi olla mustasukkainen vauvalle, joka ehkä saa enemmän huomiota tai pelkäätkö, ettei sinusta enää pidetä. Raivoaminen on oiva tapa saada huomiota vanhemmiltaan. Maailma pysähtyy varmasti, kun ryhtyy sekoilemaan. Hauskempaa olisi saada huomiota silloin, kun olisi mukavaa.

3. On aika ymmärrettävää, ettet halua huutaa ja raivota. Niin vain käy, eikös. Joskus kasvun aikana asiat ja eri ihmiset ärsyttävät niin paljon, että hermot menevät kaiken aikaa ja kaikkeen. Se on ohimenevää. Joskus on niin, että tarvitsee apua enemmän puhuakseen asioistaan. Joskus suunnaton kiukku onkin viesti siitä, että on alakuloinen. Kiukkuaminen on tapa reagoida. Tällöin nuorikin tarvitsee keskusteluapua. Juttele asioista koulussa koulukuraattorin tai kouluterveydenhoitajan kanssa, jotta saat mielialasi nousemaan ja raivon tasoittumaan.

Kommentit

Oma kommentti