Yökastelija

Paras ystäväni kertoi, että hänen isoveljensä pissaili joskus öisin sänkyyn vielä yläasteella. Miten voi olla, ettei joku herää öisin käymään vessassa edes vanhempana, vaan kastelee sänkynsä?
Ihmettelee Emma, 11 vuotta

Vastaus
Yökastelu on melko yleistä, vaikka useimmat meistä pysyvät kuivina (pissaamatta alleen nukkuessaan) neljään ikävuoteen mennessä. On siis aivan mahdollista, että teini-ikäänkin asti tämä vaiva kulkee mukana.

Vaiva aiheuttaa ongelmia lähinnä sosiaalisissa tilanteissa. Ei varmaan olisi kovinkaan helppoa olla vaikka leirikoulussa ja pissata yöllä sänkyyn. On hyvä miettiä, miltä siis tuntuisi ja miten muut suhtautuisivat, jos juuri sinä olisit yökastelija.

Yökastelu on kuitenkin asia, jolle lapsi tai nuori ei itse voi mitään. Se voi johtua monista asioista. Joskus vaikeat elämäntilanteet, vaikkapa vanhempien ero saa aikaan yökastelua. Se voi johtua myös siitä, että yökastelijan on vaikea herätä unestaan. Heräät yöllä, kesken unen ja kiirehdit vessaan, jos sinulla on pissahätä.

Yökastelija puolestaan ei herää unestaan eikä siis pääse vessaan pissalle. Osalla taas virtsarakko (paikka, jossa pissa odottaa ulospääsyään) supistelee herkästi ja tyhjenee sitten myös herkästi. Jollakulla taas pissaa erittyy erään kehossa olevan aineen vuoksi epätavallisen paljon yöaikaan ja siksi ilmenee yökastelua.

Yökastelua voidaan hoitaa lääkityksellä tai hälyttimen avulla. Osalla vaivaa hoidetaan siten, että lapsi herätetään yöllä kesken unien vessaan.

Ongelma on aika ikävä ja hankala, koska muut ihmiset eivät välttämättä suhtaudu asiaan kovin ymmärtäväisesti. Yökastelija on ihan tavallinen lapsi tai nuori, jolla on pieni erikoisuus itsellään. Jos joku ystävistäsi tai läheisistäsi on yökastelija, kohtele häntä kunnioittaen.

Lisätietoa löytyy sivuilta www.parempiuni.fi ja www.yokastelu.fi.

Kommentit

Oma kommentti