Ari Koivunen osaa jo nauraa haukkumisviesteille

AmoralMetalliyhtye Amoralin laulajaksi valittu Ari Koivunen ei ole menettänyt yöuniaan, vaikka netissä onkin kirjoiteltu negatiiviseen sävyyn hänen sopivuudestaan bändin laulajaksi. Haukkumisviesteistä masentumisen sijaan Amoral iloitsee saamastaan positiivisesta palautteesta. Bändi pystyy tekemään niin, koska luottaa siihen mitä tekee.

– Mä nauran haukkumisviesteille ihan täysillä. Olen oppinut aika hyvin suodattamaan niitä viestejä. Kyllähän niistä aika nopeasti huomaa kirjoitusasusta millainen tyyppi siellä kirjoittelee. Jos viestissä ei ole muuta kuin päämäärätöntä haukkumista, niin eihän kirjoittajalla silloin ole oikeasti mitään asiaa, Ari toteaa.

Netti helppo paikka haukkua

Bändin perustajajäsen ja kitaristi Ben Varon kertoo, että hän vältteli nettiviestien lukemista ennen kuin kaikki uuden levyn sanoitukset olivat valmiina.

– Kun marraskuussa ilmoitettiin, että Ari liittyi bändiin, niin mulla oli vielä pino sanoituksia, mitkä piti tehdä loppuun. Mä päätin, etten mä lue mitään juttuja meistä, ettei se vaikuttaisi muhun edes alitajuisesti. Mikään ei olisi surullisempaa kuin että katsoisi viiden vuoden päästä levyä ja katuisi, että muutti jotain juttuja, koska joku urpo sanoi jotain netissä ja se vaikutti muhun. Niin se ei saa mennä, Ben sanoo vakavana.

Ari Koivunen ja Ben Varon ovat myös huomanneet, etteivät nettikäyttäytymisen pelisäännöt ole kaikille selvät.

– Kaikki eivät ymmärrä, että esimerkiksi netissä uhkailu on laitonta. Ajatellaan, että nimimerkillä voi kirjoitella mitä lystää, Ben mainitsee.

– Onhan se niin paljon helpompi sanoa netissä ja antaa negatiivista palautetta, kun ei tarvitse näyttää naamaansa, Ari toteaa kevyesti.

– Mutta pakko sanoa, ettei ainoastaan nuoria voi syyttää tällaisista törkeistä viesteistä. Kun mä olin nuorempi, niin mä ajattelin, että kaikki aikuiset ovat fiksuja, mutta mitä enemmän tulee ikää, niin tajuaa, että on suuri määrä täysin aikuista täysi-ikäistä porukkaa, jotka tällaisia typeryyksiä netissä kirjoittelee, Ben huomauttaa.

Itsevarmuutta rakkaudesta musiikkiin

Ari, ja hiljattain myös koko Amoral, on oppinut olemaan välittämättä räikeimmistä haukkumisviesteistä, joiden kirjoittajalla ei oikeasti ole mitään sanottavaa. Bändi luottaa siihen mitä tekee, eikä anna tällaisten negatiivisten kommenttien vaikuttaa mihinkään tekemisiin.

– Ari osaa tosi hyvin myös nauraa sille, mitä siitä kirjoitellaan. Ja kyllä niille nykyään koko bändi osaa aika hyvin nauraa, Ben selittää.

– Hyvä itsetunto näissä asioissa syntyy rakkaudesta musiikkiin ja uskosta siihen, mitä me olemme tekemässä, Ari kertoo.

– Kyllä tässä täytyy sataprosenttisesti luottaa siihen mitä tekee. Vaikka tuntuisi, että koko maailma on sitä mieltä, että huono levy tai biisi, niin siitä huolimatta uskomme itseemme, Ben lisää.

Metalli sopii myös nuorille

Kysyttäessä, miten metallimusiikki sopii nuorille, Ben vastaa hymysuin, että sehän sopii vallan mainiosti. Myös Ari komppaa bändikaveriaan.

– Mutta on se kyllä hyvä, että aikuiset katsoo mikä on lapsen suhde musiikkiin. Jos esimerkiksi joku 12-vuotias ottaa liian tosissaan itsetuhoiset lyriikat, niin on tärkeää, että hänen kanssaan jutellaan asiasta. Se, joka sanoitukset on kirjoittanut, ei välttämättä halua tehdä pahaa itselleen tai muille, mutta lyriikoihin on saatettu purkaa huonot fiilikset. On se älykkäämpää ja aivan eri asia kirjoittaa näistä fiiliksistä kuin lähteä toteuttamaan niitä, Ben lisää.

Metallimusiikin kuuntelu vaikutti jo muusikoiden kouluaikoina positiivisesti heidän elämäänsä.

– Suurimman osan englanninkielentaidoistakin opin musasta. Että se on varmasti ollut yksi syy, miksi mä olin jo ilman opiskelua yksi luokkani parhaista englannissa ala- ja yläasteella. Kun muut tappeli sen kanssa, niin mä olin musiikkia kuunnellessa alitajuisesti ottanut eri kappaleista rakenteet ja sanat haltuun, Ben huomauttaa.

– Mulla oli ihan sama juttu, Ari myöntelee.

Arin ja Amoralin ensimmäinen yhteinen levy Show Your Colors julkaistaan 6.5.

Teksti: Hilppa Alanko Kuva: Valtteri Hirvonen

Kommentit

Oma kommentti