10 syytä tarttua kirjaan tai lehteen

Tiedätkö, miksi lukeminen kannattaa? Me keksimme ainakin kymmenen syytä.

marsu lukee kirjaa lukulasit päässä

1. Sinusta tulee kivempi kaveri.

Kun luet, kehität sosiaalisia taitojasi. Se tarkoittaa, että sinusta tulee taitavampi toimimaan muiden ihmisten kanssa. Osaat jutella muiden kanssa ja ymmärrät muita paremmin. Saksalaisessa tutkimuksessa todettiin, että niitä lapsia, joille luettiin usein, pidettiin oikeudenmukaisempina kuin niitä, joille luettiin vain harvoin. Kun luet, olet siis reilumpi!

2. Olet rennompi.

Lukeminen vähentää stressiä. Jo kuuden minuutin lukuhetken jälkeen sykkeesi laskee ja lihakset rentoutuvat. Unikin tulee paremmin, kun ei hermostuta niin paljon.

3. Olet terveempi.

On huomattu, että kirjoja ahkerasti lukevat elävät pari vuotta pidempään kuin muut. Lukeminen hoitaa aivoja ja etenkin muistia.

4. Viihdyt.

Kun tykkää lukea, ei ole koskaan tylsää. Koukuttava teksti vie mukanaan ja avaa ovia maailmoihin, joihin ei oikeasti voi matkustaa.

5. Keskittymiskykysi paranee.

Mitä enemmän luet, sitä taitavammaksi tulet keskittymään.

6. Sinusta tulee entistäkin parempi lukija.

Lukutaito ei tarkoita vain sitä, että osaat lukea peräkkäin laitettuja kirjaimia. Lukutaitoa on myös tiedon omaksuminen ja tekstin pohtiminen: mitä tämä tarkoitti, mitä se voi muille tarkoittaa, mitä sillä halutaan kertoa? Paksujen kirjojen sijaan voi lukea myös lehtiartikkeleita, runoja tai laulun sanoja.

7. Opit arjen taitoja.

Lukutaitoa tarvitaan joka päivä – netin käytössä, hakemusten teossa, sähköpostiviestinnässä… Lukutaito auttaa hankkimaan tietoa eri lähteistä. Ilman lukutaitoa on vaikea pärjätä nykymaailmassa, jossa tekstejä on kaikkialla.

8. Nautit koulusta.

Lukutaito ei liity vain äidinkieleen. Kun osaat lukea hyvin, pärjäät muissakin aineissa. Myöhemmin sinulla on enemmän koulutus- ja ammatinvalintavaihtoehtoja, kun olet pitänyt lukutaitoasia yllä. Lisäksi koulussa on kivempaa, kun osaa lukea hyvin.

9. Töissäkin menee hyvin.

Monien tutkimusten mukaan töissä menestyvät hyvin ne, jotka ovat lukutaidon avulla parantaneet ajattelutaitojaan.

10. Maailmasta tulee reilumpi paikka.

Lukutaidoton ihminen jää helposti yksin. Kun osaat lukea, tiedät, mitä maailmassa tapahtuu ja kuinka sinun kannattaa toimia. Silloin voit varmistaa, ettei sinua tai muita kohdella epäoikeudenmukaisesti.

Lähde: Lukukeskus

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti