5 salaperäistä ihmettä ympäri maailmaa

1. Pääsiäissaaren 
kivinaamat

Pääsiäissaarella toisella puolella maailmaa kohoaa kivestä veistetty kasvoja. Kivipäitä on yli 800 ja suurin on noin kymmenen metrin korkuinen. Ketkä rakensivat ne ja miksi ihmeessä?

Ilmeisesti Tyynen valtameren eristyneen saaren muinaiset asukkaat kyhäsivät kivipäät. On arveltu, että asukkaat hakkasivat pikkuhiljaa kaikki metsät eivätkä osanneet suojella kotisaartaan. Alueelle tuli nälänhätä ja ihmiset sotivat. Paikasta tuli asuinkelvoton ja surullisen autio. Jos kivinaamat osaisivat puhua, salaisuus selviäisi.

2. Kadonnut Atlantis

Atlantis on salaperäinen mereen uponnut saari tai manner, jota on etsitty yhä. Se oli vanhojen kertomusten mukaan paratiisimainen paikka. Saaren asukkaat kuitenkin muuttuivat ahneiksi. Lopulta saari upposi mereen luonnonmullistuksessa. On mahdollista, että Atlantista ei ole ollut olemassakaan, mutta tarinat elävät.

3. Mystinen Stonehenge

stonehenge

Stonehenge on tuhansia vuosia vanha iso kivirakennelma Englannissa. Se on saattanut liittyä uskontoon tai olla hautapaikka. Sen avulla on ehkä myös tarkkailtu auringon ja kuun liikkeitä. Joskus on arveltu, että jättiläiset ovat rakentaneet sen. Kivet ovat järkäleitä, jopa 50 tonnin painoisia, ja ne on raahattu paikalle jopa parinsadan kilometrin päästä. Rakennelmalla on varmasti haluttu sanoa jotain, mutta voimme vain kuvitella mitä.

4. Aavelaiva Mary Celeste

Purjelaiva Mary Celeste löytyi joulukuussa 1872 ajelehtimasta yksinään purjeet revenneinä lähellä Azoreita Atlantin valtamerellä. Laiva oli kunnossa, mutta miehistö ja matkustajat olivat kadonneet. Miehistö oli kirjoittanut lokikirjaan viimeisen tekstin 11 päivää ennen aluksen löytymistä.

Toisen laivan merimiehet soutivat tarkistamaan aluksen, mutta huomasivat miehistön kadonneen. Aluksella oli vielä jäljellä vettä ja ruokaa. Ei vaikuttanut siltä, että Mary Celeste olisi ollut uppoamassa. Aluksen ainoa pelastusvene oli kuitenkin kadonnut. Olivatkohan merirosvot hyökänneet tai myrsky yllättänyt? Syytä ei ole saatu koskaan selville.

5. Outo Isojalka

Salaperäisen Isojalan on huhuttu asuvan Pohjois-Amerikan metsissä. Se on noin 2,5-metrinen apinan näköinen ihmismäinen otus. Pitkäturkkinen kaveri lymyää tarinoiden mukaan erämaissa ja metsissä. Monet ovat väittäneet nähneensä vilauksen Isojalasta tai löytäneensä sen jälkiä, joiden on huhuttu olevan jopa 60 cm pitkiä.

Amerikassa oma yhdistys tutkii isojalkahavaintoja. Otus lienee sukua toiselle karvanaamalle, lumimies Jetille, jonka kerrotaan asuvan Himalajan vuoristossa.

Koululainen 10/2013

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti