Asiaa Frendeistä

Voisitko antaa tietoa Frendit-ohjelman näyttelijöistä tietoa. Kiitos jo etukäteen!

Vastaus


Amerikkalainen komediasarja Frendit (Friends) on yksi suosituimmista sarjoista koskaan. Sitä tehtiin kymmenen vuoden aikana (1994–2004)  yli 200 jaksoa, joita on näytetty Suomenkin televisioissa uusintoina useaan kertaan.

Sarjassa vieraili useita julkkiksia, kuten Bruce Willis, Brad Pitt ja Ben Stiller, mutta pääosassa oli kuitenkin kuusi newyorkilaista ystävää ongelmineen. Monica Gelleriä, tuota tiukkapipoista kokkia, esitti Courteney Cox Arquette. Ennen Frendejä vuonna 1964 syntynyt näyttelijätär esiintyi mainoksissa, tv-sarjoissa sekä elokuvissa, mm. Seinfeld-sarjassa sekä Ace Ventura -elokuvassa. Frendien jälkeen hän on näytellyt sarjoissa Dirt ja Tuho-osasto. Huhujen mukaan Courteney palaa ensi vuonna Scream-elokuvien pariin miehensä David Arquetten kanssa. Silloin nimittäin pitäisi ilmestyä sarjan neljäs osa.

Rachel Greenin roolissa oli Jennifer Aniston. Hänen vanhempansa ovat näyttelijöitä, joten esiintyvän taiteilijan ura oli luonnollinen valinta. Näyttelijän ura ei kuitenkaan lähtenyt vauhdilla käyntiin ja Jennifer jo harkitsikin ammatin vaihtoa, mutta Frendit sai hänet toisiin aatoksiin. Aniston on varmasti ollut suosituin Frendi: hänen hiusmallinsa pääsivät nopeasti muotilehtiin sekä avioliitto Brad Pittin kanssa teki hänestä superjulkkiksen. Frendien jälkeen Aniston on esiintynyt muun muassa elokuvissa Polly tuli kuvioihin sekä Huhupuhetta.

Omituista Phoebe Buffayta näytteli sarjassa Lisa Kudrow. Ennen näyttelemistä Kudrow toimi tutkijana, mutta pikku hiljaa näytteleminen alkoi kiinnostaa enemmän. Itse asiassa jo ennen Frendejä Lisa näytteli Ursula Buffayta Hulluna sinuun -sarjassa, jota tähdittivät Helen Hunt ja Paul Reiser. Frendejä seuranneet tietävänkin, että Ursula on Phoeben kaksoissisar, joka ilmestyy kuvioihin useammassakin jaksossa.

Monican paleontologiveljenä sekä Rachelin lapsen isänä Rossiina oli David Swimmer, joka syntyi New Yorkissa vuonna 1966. Myöhemmin perhe muutti länsirannikolle eli Los Angelesiin. Koulun näytelmistä alkanut esiintymisinnostus jatkui yliopiston kautta muun muassa tv-sarjoihin LA Law ja NYPD. Pienten sivuroolien jälkeen Swimmer pääsi Frendeihin vuonna 1994. Rossin roolin lisäksi Swimmer on tullut tunnetuksi Taistelutoverit-sarjasta sekä muun muassa Madagascar-animaatioista.

Matthew Perryn esittämä Chandler Bing kärsi sarjassa vanhempiensa erosta. Myös Perryn omat vanhemmat erosivat hänen ollessa nuori, joten Matthew asui lapsuutensa Kanadassa äitinsä kanssa. Matthew oli lupaava nuori tennispelaaja, mutta hän päätti keskittyä näyttelemiseen. Frendien myötä hän on saanutkin menestystä urallaan. Valitettavasti menestyksen varjotkin ovat iskeneet Perryyn, sillä hänellä on ollut ongelmia päihteiden kanssa.

Chandlerin amerikanitalialaisena kämppiksenä Joeyna esiintyi Matt LeBlanc, jonka äiti on oikeasti amerikanitalialainen. Collegen kesken jättänyt Matt päätyi esiintymään mainoksiin sekä musiikkivideoihin. Hän onkin ollut esimerkiksi Jon Bon Jovin videolla. Frendien jälkeen Joeyille kirjoitettiin oma sarja, joka nimettiin ytimekkäästi Joeyksi. Sarjaa on pyöritetty myös suomalaisessa televisiossa. Muiden Frendit-näyttelijöiden tavoin myös LeBlanc on vuosien varrella saanut palkintoja  työstään.

Kommentit

Oma kommentti