Balettilupaus Vilho Erävesi tähtää maailman huipulle: ”Se vaatii paljon harjoittelua”

Vilho Erävesi haaveilee tanssivansa jonain päivänä New Yorkissa tai Lontoossa. Tie huipulle ei ole helppo.

Poikkeuksellinen lahjakkuus. Näillä sanoilla monet tanssinopettajat ovat kuvailleet balettia harrastavaa 14-vuotiasta Vilho Erävettä, joka innostui lajista puolitoista vuotta sitten osallistuttuaan erääseen kesäteatterimusikaaliin.

– Tutustuin musikaalissa tanssinopettaja Ansku Bergströmiin, joka kannusti minua aloittamaan baletin. Silloin keksin, että haluan isona ammattitanssijaksi, Akaan Viialassa asuva Vilho kertoo.

Venyvyyttä ja hyvää kuntoa vaativa baletti on haastava laji, jossa liikkeet täytyy tehdä tarkasti ja hattarankevyesti.

– Vahvuuksiani ovat nilkan asennot. Olen myös motivoitunut harjoittelemaan, ja opettajani ovat sanoneet, että opin nopeasti, Vilho kertoo.

Tähtäin huipulla

Nuoren tanssijan tulevaisuuden tavoitteet baletin suhteen ovat selvät.

– Haluan päästä tanssimaan Lontooseen tai New Yorkiin!

Vilho tietää, että unelmien toteuttaminen vaatii paljon työtä. Siihen hän on valmis, sillä jo nyt hän harjoittelee lajia päivittäin niin ryhmätunneilla, yksityistunneilla kuin kotonakin.

– Jos minua ei joskus huvittaisi lähteä treeneihin, katson videoita ammattitanssijoista. Silloin muistan, mihin ahkera harjoittelu voi minutkin viedä, Vilho kertoo.

– Ja treenien jälkeen on joka kerta hyvä ja energinen olo!

Esimerkki muille

Rakastamansa harrastuksen vuoksi Vilho on joutunut kohtaamaan kiusaamista ja nimittelyä.

– Minua on pilkattu siitä, että harrastan jotain erilaista. Aluksi se tuntui pahalta, mutta olen oppinut olemaan välittämättä siitä.

Ikävistä kokemuksista huolimatta Vilho ei ole kertaakaan harkinnut lajin lopettamista. Sen sijaan hän haluaa olla tanssijana esimerkkinä muille.

– Kun aloitin baletin, tanssisalimme ohi kulki usein pieniä poikia. Toivoin, että he näkisivät minut ja ymmärtäisivät, että kuka tahansa voi tanssia balettia.

Kun Vilho on kertonut kokemastaan kiusaamisesta julkisesti, hän on saanut paljon positiivista palautetta niin tutuilta kuin tuntemattomiltakin.

– Myös kaverini tsemppaavat minua, vaikka kaikki eivät paljoa baletista ymmärräkään, Vilho iloitsee.

Juttu on julkaistu Koululaisessa 4/2021.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti