Hiihtäjä Eevi-Inkeri Tossavainen: ”Kaikki kisat kiinnostavat”

Hiihtäjä Eevi-Inkeri Tossavainen voitti tänä talvena nuorten MM-kultaa. Hiihdon lisäksi hän taitaa myös täydellisen mutakakun leipomisen.

Eevi-Inkeri Tossavainen kuvattuna Rukan maailmancupissa.

Eevi-Inkeri Tossavainen voitti tänä vuonna kultaa nuorten MM-hiihdoissa.

Hiihtäjä Eevi-Inkeri Tossavainen voitti tänä talvena nuorten MM-kisoissa kultaa sprintissä ja pronssia 20 kilometrin kisassa. Vaikka 19-vuotias hiihtäjä harrasti nuorempana monia eri lajeja, oli hiihto lopulta kaikista mukavinta.

Testaa: Mitä talviurheilulajia muistutat?

Miten hiihdosta tuli lajisi, Eevi-Inkeri Tossavainen?

Olen harrastanut monia lajeja, kuten yleisurheilua, uintia, laskettelua, suunnistusta, jalkapalloa, taitoluistelua, tanssia ja telinevoimistelua, mutta hiihto oli mukavinta. Kutosluokalla osallistuin ensimmäisiin Hopeasompa-kisoihini, joissa 25 parasta pääsi palkintojenjakotilaisuuteen. Olin jo etukäteen valinnut mintunvihreän paidan, jonka pukisin, jos palkintojenjakoon pääsisin. Olin kisassa 24. ja pääsin. Sen jälkeen aloin harjoitella tavoitteellisemmin, sillä päätin, että seuraavana vuonna voitan kisasta mitalin.

Mitä kaikkea mielessäsi pyörii 20 kilometrin hiihtokisan aikana?

Olen huomannut, että jos ajatukset alkavat harhailla ja alan pohtia vaikka sitä, mitä söisin lounaaksi, menee kisassa silloin huonosti. Yritän keskittyä kannustamaan itseäni esimerkiksi muistuttamalla, että alamäessä täytyy olla tarkkana tai miettimällä, miten nousun päällä täytyy toimia.

Asuit pari vuotta Ruotsin Luulajassa. Puhutko sujuvaa ruotsia?

Nykyään puhun sujuvasti ja tulen kielellä hyvin toimeen. Kun muutimme vanhempieni työn perässä Ruotsiin, olin opiskellut seiskaluokalla ruotsia ja kuvittelin, että olen siinä ammattilainen. Aika pian huomasin, että en ollutkaan, mutta onneksi kielitaitoni myös kehittyi nopeasti. Luulajassa oli hyvät harjoitteluolosuhteet, joten aika siellä oli kehitykselleni merkittävää.

Mitä teet silloin, kun et treenaa?

Teen koulujuttuja ja vietän aikaa kavereideni kanssa. Lukion alussa päätimme ystävieni kanssa opetella tekemään täydellistä mutakakkua. Monen yrityksen jälkeen vihdoin viime syksynä onnistuimme! Pidämme myös pitsailtoja.

Kuuluuko ananas pitsaan?

Kuuluu! Laitan pitsaan mitä milloinkin, esimerkiksi kinkkua, kanaa, jauhelihaa ja sieniä. Viimeksi kun pidimme pitsaillan, laitoimme myös poroa.

Hiihtäjä Elsa Torvinen on hyvä ystäväsi. Puhutteko muusta kuin hiihdosta?

Puhumme! On tosi tärkeää, että on ystävä, jolle voi jakaa asioita, menipä hyvin tai huonosti. Kisoissa tuntuu hyvältä, jos toinen menestyy.

Kuinka kilpailuhenkinen olet, Eevi-Inkeri Tossavainen?

Jos jossakin asiassa voi kilpailla, osallistun mielelläni. Kerran vanhempani ehdottivat minulle kirjoituskilpailuun osallistumista. Olen aina ollut hyvä äidinkielessä mutta en ole koskaan varsinaisesti harrastanut kirjoittamista. Mutta kun kilpailusta oli kyse, totta kai lähdin mukaan.

Mutta kun kilpailusta oli kyse, totta kai lähdin mukaan.

Mihin Tylypahkan tupaan kuuluisit?

Kyllä se varmaan Rohkelikko olisi. Niiden arvot ovat hyvät, ja olisihan se hienoa kuulua Harryn, Ronin ja Hermionen joukkoon! Olen lukenut paljon kirjoja pienestä pitäen.

Lue lisää: Testaa, mihin Tylypahkan tupaan kuulut!

Mikä on paras pääsiäisherkku?

Mämmi ja sen kanssa paljon vaniljakastiketta! Nykyään en enää pysty syömään tavallista mämmiä sillä noudatan gluteenitonta ruokavaliota. Tykkään myös suklaamunista, varsinkin Kinderit ovat parhaita.

Juttu on julkaistu Koululainen 4/2023 -lehdessä.

Eevi-Inkeri Tossavainen

  • Kuka: 19-vuotias hiihtäjä.
  • Mistä: Kotoisin Savonlinnasta, asuu Sotkamossa. Edustaa Ylöjärven Ryhtiä.
  • Ajankohtaista: Voitti tänä talvena nuorten MM-kisoissa kultaa sprintissä ja pronssia 20 kilometrin kisassa.
  • Instagram: @eevi.inkeri.tossavainen

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti