Ekat päivät uudessa koulussa? Lue Ronjan tarina ja vinkit!

Miltä tuntuu aloittaa uusi koulu vieraassa kaupungissa? Ronja muutti toiselle puolelle Suomea ja kertoo nyt parhaat vinkkinsä uuteen kouluun sopeutumiseen.

Uuden lukuvuoden aloittaminen tuntuu aina vähän vatsanpohjassa. Ronja Fernándezille, 10, koulun aloitus oli vuosi sitten vielä tavallistakin jännittävämpää, sillä hän aloitti kolmannen luokan kokonaan uudessa koulussa.

Kesän aikana Ronjan perhe oli muuttanut Helsingistä yli 800 kilometrin päähän Sodankylään tubettajaäidin töiden vuoksi. Äidin puheenvuoro -nimiselle tubekanavalleen videoita tekevä Inari-äiti halusi viettää vuoden pohjoisessa perheensä kanssa ja jakaa kokemuksensa seuraajilleen.

– Olin aikaisemmin käynyt kaksi kertaa Lapissa, mutta Sodankylässä en koskaan, Ronja kertoo.

Saankohan ystäviä?

Ensimmäiset kouluvuotensa Ronja kävi Helsingissä Lauttasaaren ala-asteella, joka on yksi Suomen suurimmista peruskouluista. Siellä on oppilaita enemmän kuin koko Sodankylän kunnassa on koululaisia. Nyt Ronja käy pientä kyläkoulua, jossa on vain 40 oppilasta.

Ronja oli muutosta innoissaan, mutta uusi koulu jännitti häntä.

– Olin huolissani siitä, että saanko uudesta koulusta yhtään kaveria.

Huolet pienenivät, kun Ronja puhui mieltään painavista asioista äitinsä kanssa. Ensimmäisenä päivänä äiti vei Ronjan ja esikoulun aloittaneen pikkusisko Lucian kouluun.

– Muut oppilaat olivat nähneet äitimme videoita. He tunnistivat meidät, ja monet juoksivat luoksemme katsomaan, Ronja muistelee.

Ensimmäinen koulupäivä kului pelien ja leikkien avulla toisiin tutustuen, ja pikkuhiljaa Ronja oppi tuntemaan muita oppilaita ja sai heistä uusia ystäviä.

– Olen sopeutunut tänne jopa paremmin kuin odotin.

Koulutaksi ei odota

Helsingissä Ronja kulki kouluun kävellen, mutta Sodankylässä se ei onnistu, sillä koulu sijaitsee 13 kilometrin päässä perheen kotoa.

Tytöt kulkevat koulutaksilla, joka hakee heidät aamulla ja kuljettaa päivän päätteeksi takaisin kotiin. Pysäkillä on oltava ajoissa siihen aikaan, kun taksi saapuu.

– Viime vuonna myöhästyimme taksista kerran. Silloin äidin piti viedä meidät, Ronja kertoo.

Koska koulussa on oppilaita niin vähän, eri luokka-asteilla olevia oppilaita on yhdistetty samalle luokalle. Välillä kaikki samalla luokalla olevat oppilaat opiskelevat samaa aihetta yhdessä. Joskus taas koululla vieraileva opettaja opettaa erikseen vain tiettyä luokka-astetta.

Välitunneilla kaikki koulun oppilaat saattavat leikkiä yhdessä.

– Helsingissä en koskaan leikkinyt esimerkiksi kuutosluokkalaisten kanssa, mutta täällä se on tavallista, Ronja iloitsee.

Ystävät säilyivät välimatkasta huolimatta

Muuton vuoksi Ronja joutui jättämään Helsinkiin vanhan koulunsa lisäksi parhaat ystävänsä.

– Luotin siihen, että ystävyytemme säilyy ennallaan, vaikka emme samassa kaupungissa enää asuisikaan, hän kertoo.

Ronja on pitänyt yhteyttä kavereihinsa viestittelemällä ja soittelemalla videopuheluita.

– Olemme tehneet videopuheluiden välityksellä vaikka mitä! Olemme esimerkiksi leiponeet, leikkineet ja pelanneet.

Ronjan iloksi läheisimmät ystävät ovat myös päässeet vierailemaan Sodankylässä hänen luonaan.

Ihanat luontoretket Lapissa

Myös vapaa-ajan vietto on ollut Lapissa erilaista.

– Täällä olemme tehneet paljon päivä- ja jopa yöretkiä, joita emme Helsingissä tehneet. Parasta Lapissa on kaunis luonto, Ronja hehkuttaa.

Alun perin perheen tarkoituksena oli viettää Lapissa vain yksi vuosi ja palata tänä syksynä takaisin Helsinkiin. He kuitenkin rakastuivat uuteen kotiseutuunsa niin kovasti, että päättivät jäädä sinne vielä ainakin vuodeksi.

– Saimme Lucian kanssa vaikuttaa päätökseen siitä, jäämmekö tänne. Ja mehän halusimme!

Tänä syksynä koulun alku kipristelee Ronjan mahassa paljon vähemmän kuin vuosi sitten. Jännityksen tilalla on innostunut odotus.

Juttu on julkaistu Koululaisessa 8/20. 

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti