Orion, Otava, Seulaset – näin tunnistat tähtikuvioita

Niin kaukana, mutta kuitenkin silmin nähtävissä. Ihmisiä kautta aikain kiehtoneisiin tähtiin ja tähtikuvioihin liittyy monenlaisia tarinoita.

Ihmiset ovat luultavasti nähneet tähtitaivaalla kuvioita niin kauan kuin ovat taivaalle katselleet. Menneinä aikoina tähtikuvioiden avulla on seurattu ajan kulkua, ja paikasta toiseen kulkiessa kuvioita on käytetty kiintopisteinä. Tähtikuvioihin ja yksittäisiin tähtiin on liitetty tarinoita, jotta ne olisi helpompi muistaa. Mutta mikä tähtikuvio on mikä? Näin tunnistat tähtikuvioita.

Tähtitaivas on jaettu sen tutkimisen ja hahmottamisen helpottamiseksi 88 tähdistöön. Tähdistöt ovat ihmisen keksimiä ja valitsemia, ja esimerkiksi horoskooppimerkit ovat saaneet nimensä niiden mukaan.

Yhdistelemme tähdistöissä näkemiämme kirkkaita tähtiä tähtikuvioiksi. Todellisuudessa kuvioiden tähdillä ei useinkaan ole mitään tekemistä keskenään, ne vain sattuvat näkymään samalla suunnalla Maasta katsottaessa.

Tähtikuvioita ei ole missään virallisesti määritelty, vaan jokainen kulttuuri näkee taivaan omalla tavallaan. Tähdistöjen rajat sen sijaan on määritellyt kansainvälinen tähtitieteellinen unioni IAU.

 

Näin tunnistat tähtikuvioita

Näin tunnistat tähtikuvioita: Otava.

Otava ja Pohjantähti

Yksi tunnetuimmista tähtikuvioista on Ison karhun tähdistössä oleva Otava. Se näkyy kaikkina vuodenaikoina korkealla taivaalla ja muodostuu seitsemästä kirkkaasta tähdestä. Otavan englanninkielinen nimitys Big Dipper tarkoittaa isoa kauhaa, mikä kuvaa osuvasti tähtikuvion muotoa. Ranskalaiset puolestaan kutsuvat kuviota vaunuiksi tai kattilaksi. Suomenkielisen Otava-nimen taustaksi arvellaan virtojen poikki viritettävää otava-kalaverkkoa, jota tähtikuvio muistuttaa.

Kun olet tunnistanut taivaalta Otavan, on helppo paikallistaa myös Pohjantähti. Ota lähtökohdaksi Otavan kaksi etummaista tähteä ja jatka niiden kautta kulkevaa linjaa noin viisi kertaa tähtien välinen matka, niin päädyt Pohjantähteen. Se on nimensä mukaisesti pohjoisessa, joten Pohjantähden paikantaminen on auttanut ihmisiä suunnistamaan tähtikirkkaina öinä.

Näin tunnistat tähtikuvioita: Orion.

Orion

Orion on tähtitaivaan tunnetuimpia ja helpoimmin erottuvia tähtikuvioita. Se on helppo löytää kuvion keskellä olevien kolmen kirkkaan tähden avulla. Tähtikolmikkoa kutsutan Orionin vyöksi. Kokonaisuudessaan kuviossa voi nähdä tiimalasin tai viikatteen, joten tähtikuviota onkin Suomessa kutsuttu myös Väinämöisen viikatteeksi.

Kuten moniin muihinkin tähtikuvioihin, myös Orioniin liittyy lukuisia myyttejä. Muinaisnorjalaisen mytologian mukaan Orionin tähtikuvion oikean alakulman Rigel-niminen tähti syntyi, kun Orwandil oli matkaamassa Thor-jumalan kanssa. Orwandilin isovarvas jäätyi jokea ylittäessä, jolloin Thor irrotti jäätyneen varpaan ja heitti sen taivaalle Rigel-tähdeksi.

Kassiopeia

Kassiopeia koostuu viidestä tähdestä, jotka muodostavat taivaalle w-kirjaimen. Tämä tähtikuvio on noin Otavan kauhan kokoinen. Kassiopeia ja Otava ovat yhtä kaukana Pohjantähdestä, mutta eri suunnissa.

Seulaset

Seulaset on tiheä tähtiryhmä Härän tähdistössä. Amerikan alkuperäiskansojen kerrotaan testanneen niiden avulla näkökykyään – tarkoilla silmillä saattoi erottaa yhdeksän tähteä.

Lyyra

Lyyran tähtikuvio muodostuu kirkkaasta Vega-tähdestä ja vasemmalla sen alapuolella olevasta neljän himmeämmän tähden salmiakkikuviosta.

Lähteet: peda.net, tiede.fi, helsinki.fi, ursa.fi, tieku.fi

Juttu on julkaistu Koululainen 3/2021 -lehdessä ja sitä on päivitetty 8.9.2022.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti