Ennen ensi-iltaa tapahtuu vaikka mitä – seurasimme Matilda-musikaalin harjoituksia

20 lapsen unelma toteutui, kun heidät valittiin Matilda-musikaalin esiintyjiksi. Harjoituksissa jännitys tiivistyy jo vuotta ennen ensi-iltaa. Kuka valitaan mihinkin rooliin?

Käytävältä kuuluva iloinen puheensorina voimistuu, kun joukko sisäpelikenkiin ja liikuntavaatteisiin sonnustautuneita lapsia astelee saliin. Toisin kuin voisi luulla, alkamassa ei ole jumppatunti, vaan musikaaliharjoitukset.

Tampereen Työväen Teatterissa ensi syksynä nähtävä Matilda-musikaali on niin täynnä liikettä, että musikaalin nuoret tähdet harjoittelevat tanssia toden teolla jo nyt, vuotta ennen ensi-iltaa.

Koreografi Jari Saarelainen pyytää lapset lattialle piiriin istumaan ja ryhtyy käymään läpi illan ohjelmaa.

– Ja jos tanssitte tänään oikein hyvin, kerron teille ihan lopuksi, minkä roolin kukin teistä esitykseen saa, Jari lupaa.

Tärkeä päärooli

Jari laittaa kaiuttimista soimaan rytmikkään musiikin alkulämmittelyä varten.

– Oikea, vasen, oikea, vasen, Jari opastaa jalkojen liikettä ryhmän seuratessa hänen perässään.

Lattia tömisee ja kädet huitovat sivuille, kun lapset askeltavat edestakaisin. Yhdeksänvuotias Alma Järvensivu voi keskittyä tänään täysillä harjoituksiin, sillä hän tietää jo, että tulee näyttelemään pääroolia eli Matildaa. Matildalla on kolme esittäjää ja kaikilla muilla roolihahmoilla kaksi, jotka vuorottelevat näytöksissä.

– Meillä Matildan esittäjillä on jo nyt harjoitusten alkuvaiheessa enemmän harjoituksia kuin muilla, Alma kertoo.

Harjoituksissa hän muuttuu vanhempiensa hylkimäksi Matildaksi, joka joutuu kohtaamaan ilkeää käytöstä myös koulunsa rehtorilta.

– Ja sen enempää emme halua juonesta paljastaa vielä tässä vaiheessa! näyttelijä Emily Shipway huikkaa väliin.

Alma löytää roolihahmostaan paljon samoja piirteitä kuin itsestään.

– Matilda tykkää lukemisesta ja koulunkäynnistä kuten minäkin. Me molemmat myös puhumme paljon, hän listaa.

– Mutta sinun äitisi ja isäsi varmaan huolehtivat sinusta? Emily kysyy.

Alma nyökkää ja vahvistaa, että hänen vanhempansa ovat paljon paremmat kuin roolihahmollaan.

Suuri salaisuus

Hiki on saatu pintaan hyppyjen, rapukävelyn ja kärrynpyörien avulla, ja vesipullot tyhjenevät lyhyen juomatauon aikana. Alkulämmittelyn jälkeen jatketaan viime viikon harjoituksista tutun koreografian parissa.

– Harjoituksissa olen oppinut tanssimaan paremmin, näyttelijä Voitto Maasola sanoo.

– Täällä myös keskittymiskyky paranee, sillä jos ei kuuntele, mitä ohjaaja sanoo, joutuu kysymään uudelleen, Emily kertoo.

Emily ja Voitto joutuvat odottamaan vielä muutaman tunnin roolihahmojensa paljastumista.

– Minä voisin ehkä saada Hortensian roolin, Emily arvailee.

Vaikka hahmojen kuuleminen kutkuttaa vatsanpohjassa, Emilylle ja Voitolle sopii minkä tahansa roolin esittäminen. Pääsy satojen hakijoiden joukosta mukaan esitykseen on heidän unelmiensa täyttymys.

– Emme ole vielä saaneet paljastaa kavereillemme, että meidät on valittu tähän mukaan. Odotan jo, että pääsen kertomaan ja näkemään heidän reaktionsa, Voitto kertoo.Läksyt lavan takana

Tässä vaiheessa harjoituskautta lapset keskittyvät treenaamaan yleisesti musikaalissa tarvittavia taitoja.

– Meillä on tanssitreenien lisäksi laulutunteja ja näyttelemisharjoituksia, Alma selittää.

Harjoitusten lisäksi nyt on jo alkanut lavasteiden rakentaminen, valojen suunnittelu ja roolivaatteiden valinta ja valmistus. Ensi keväänä harjoituksiin osallistuvat myös musikaalin aikuisesiintyjät.

Kun musikaalin harjoitusten määrä lisääntyy, se tarkoittaa poissaoloja koulusta. Alma, Emily ja Voitto vakuuttavat, ettei koulunkäynti sen takia kärsi.

– Silloin voimme tehdä läksyjä evästauoilla.

Vielä kolme kertaa

Kun evästauko viimein koittaa, esiintyjillä on banaanien mutustelun lomassa aikaa pohtia roolijakoa. Jännitys rooleista aiheuttaa ylimääräistä levottomuutta.

– Rauhoittukaahan vähän! Jari komentaa hippaa leikkiviä poikia ja pyytää lapsia tanssimaan päivän tanssikoreografian läpi vielä kolme kertaa kunnolla.

Tanssin taustalla soiva biisi kapinoivista lapsista on tullut jo niin tutuksi, että joka kerta sen kajahtaessa soimaan esiintyjät jammailevat ja laulavat mukana ennen tanssiaskeleisiinsa keskittymistä. Vielä jaksaa!

Odotettuja uutisia

Kun koreografia on saatu kolmannen kerran päätökseen, Emily pyyhkäisee hikeä otsaltaan ja istuu piiriin yhdessä muiden kanssa. Vihdoin on kauan odotettujen uutisten aika. Jari kaivaa kännykkänsä esille ja etsii sieltä tiedoston roolihahmoista.

– Nigelin roolissa nähdään Eino ja Voitto, Jari paljastaa.

Voitto ponkaisee maasta ylös hyppien ja huutaen riemuissaan muiden taputtaessa vieressä.

Hymy leviää myös Emilyn kasvoille, kun selviää, että arvaus Hortensian roolista on osunut oikeaan.

– Aikaisemmin minulla oli lavakammo ja jännitin esiintymistä. Mutta kun ajattelee, että kaikki menee hyvin, ja harjoittelee kunnolla, niin siitä pääsee yli, Emily kertoo.

Vaikka ahkeraa treenausta on edessä vielä kuukausia, esiintyjien katse on jo tiukasti ensi syksyssä.

– Odotamme innolla, että pääsemme esittämään valmiin version ja kuulemaan, mitä katsojat siitä pitävät!

Juttu on julkaistu Koululaisessa 12/2020.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti