Erling Haaland oli lahjakkuus jo lapsena

Norjalainen Erling Haaland on jo 22-vuotiaana yksi maailman parhaista jalkapalloilijoista. Unelmaansa elävälle futarille tärkeintä on muistaa nauttia pelaamisesta.

Erling Haaland tuulettaa.

Norja on tunnettu erityisesti hiihtomaana, mutta osataan siellä myös pelata jalkapalloa. Sen todistaa Erling Braut Haaland, joka on yksi tämän hetken parhaista jalkapalloilijoista koko maailmassa. 22-vuotias hyökkääjä on nuoresta iästään huolimatta vakuuttanut maalintekotaidoillaan ja rikkonut ennätyksiä ennätysten perään.

Englannin Leedsissä syntynyt mutta Norjan lounaisrannikolla varttunut Erling tottui jo lapsena liikunnalliseen elämäntapaan, sillä hänen isänsä, Alfie Haaland, pelasi jalkapalloa Englannin Valioliigassa ja hänen äitinsä, Gry Marita Braut, oli kansallisen tason yleisurheilija, joka menestyi varsinkin seitsenottelussa.

Erling puki nappulakengät jalkaansa viisivuotiaana, mutta lapsena hän harrasti jalkapallon lisäksi monia muitakin lajeja, kuten hiihtoa, käsipalloa, golfia ja yleisurheilua. Esimakua ennätystehtailusta saatiin jo vuonna 2006 yleisurheilun puolelta, kun Erling teki viisivuotiaiden maailmanennätyksen vauhdittomassa pituushypyssä. Päiväkoti-ikäinen poika leiskautti 163 senttimetrin loikan.

Vuonna 2006 Erling teki viisivuotiaiden maailmanennätyksen vauhdittomassa pituushypyssä.

Monipuolisesta urheilutaustasta on varmasti ollut hyötyä myös jalkapallossa. Mies on yksi nopeimmista jalkapalloilijoista. Tänä vuonna Erlingin spurtin nopeudeksi nurmella mitattiin yli 36 kilometrin tuntivauhti.

Sukunimi vaihtoon

Erlingin poikkeuksellisen jalkapallolahjakkuuden saattoi havaita jo alle kouluikäisenä. Hänen entinen valmentajansa Alf Ingve Berntsen muisteli Goal-lehden haastattelussa ensitapaamistaan Erlingin kanssa.

– Näin Erlingin ensimmäistä kertaa, kun hän tuli vuotta vanhempien mukana sisäharjoituksiin. Hänen kaksi ensimmäistä kosketustaan johtivat maaliin. Erling oli hyvä ensi hetkestä alkaen, vaikka hän ei ollut aiemmin pelannut kyseisessä joukkueessa.

Eri urheiluharrastuksista huolimatta Erling tiesi jo kymmenvuotiaana, missä lajissa hän tavoittelee suurinta menestystä.

– Isäni on ollut minulle iso roolimalli. Sanoin aina itselleni, että haluan tulla huippujalkapalloilijaksi, Erling kertoi Bundesliigan verkkosivujen haastattelussa kolme vuotta sitten.

Kansainvälisen menestyksen jano on saanut Erlingin jopa vaihtamaan nimeään, sillä vuonna 2019 sukunimen kirjoitusasu muuttui Hålandista Haalandiksi, jotta se olisi helpompi lausua myös vuonomaan ulkopuolella.

Hetki räppärinä

Isänsä jalanjälkiä seuraten Erling aloitti futisuransa Bryne FK -seurassa, ja jo niinä aikoina hän pääsi maalinteon makuun. Esimerkiksi kaudella 2015–2016 pelatessaan varajoukkueessa hän laukoi pallon tolppien väliin 14 pelin aikana 18 kertaa. 15-vuotiaana hänet nostettiin ykkösdivisioonassa pelanneeseen edustusjoukkueeseen.

Vaikka ura on sittemmin kuljettanut Erlingin maailmalle, hän muistelee Bryne-aikojaan lämmöllä.

– Siellä oli mukava kasvaa. Bryne on pieni kaupunki, joten pyöräilin kaikkialle, kuten treeneihin ja kouluun, Erling on kertonut.

Seurajoukkueen lisäksi Erling on edustanut Norjan eri ikäluokkien maajoukkueissa alle 15-vuotiaasta lähtien, ja 19-vuotiaana hänet nähtiin ensimmäistä kertaa Norjan A-maajoukkueen kokoonpanossa.

Juniorimaajoukkueaikoinaan 16-vuotias Erling väläytteli muusikontaitojaan tekemällä räppivideon yhdessä joukkuekavereidensa Erik Botheimin ja Erik Tobias Sandbergin kanssa. Flow Kingz (feat. Lyng) -nimellä esiintynyt trio julkaisi ”Kygo jo” -nimisen räpin, jonka musiikkivideota on katsottu Youtubessa lähes 10 miljoonaa kertaa.

Hurjasti hattutemppuja

Brynesta Erlingin matka jatkui etelämmäksi, Norjan korkeimmassa sarjassa pelaavan Molde FK:n riveihin. Heti ensimmäisessä matsissa uudessa joukkueessaan Erling ohjasi pallon verkkoon.

18-vuotiaana Erling jätti kotimaansa taakseen ja lähti pelaamaan Itävaltaan Red Bull Salzburgin joukkueeseen, jossa hän sai kokea ensimmäisen pelinsä Mestarien liigassa. Tuon pelin myötä jalkapalloväki ympäri maailman noteerasi Erlingin, sillä hänestä tuli vuoden 2004 jälkeen ensimmäinen teini-ikäinen, joka on tehnyt maalin ensimmäisessä Mestarien liiga -ottelussaan. Kahden minuutin kohdalla tehty maali ei suinkaan jäänyt nuorukaisen ainoaksi, vaan lopputuloksena oli hattutemppu. Suorituksesta vielä uskomattomamman tekee se, että kaikki kolme maalia syntyivät ensimmäisellä puoliajalla.

– Me haluamme tehdä koko ajan maaleja ja saavuttaa jotain, Erling kommentoi joukkueensa verkkosivujen haastattelussa häikäisevän debyyttipelinsä jälkeen.

Erlingiä ei suotta ole kutsuttu hattutemppusankariksi, sillä vastaavia suorituksia häneltä on nähty myös myöhemmin. Sisääntulo Saksan Bundesliigaan Borussia Dortmundin paidassa talvella 2020 oli niin ikään näyttävä, sillä vaikka Erling pääsi kentälle vasta toisen puoliajan alkupuolella, tuostakin pelistä saldona oli kolme maalia.

Onko Erling Haaland tuleva Zlatan?

Erling Haalandista on povattu jopa uutta Zlatan Ibrahimovicia, ja vertailu myös muihin maailman nykyisiin ja entisiin huippuihin käy kuumana. Viime kesänä Erling siirtyi Englannin Valioliigan mestaruutta hallussaan pitävään Manchester Cityyn.

Jo kahdeksassa ensimmäisessä Valioliiga-matsissaan hän teki yhteensä kolme hattutemppua eli saman verran kuin Cristiano Ronaldo aikoinaan yhteensä.

Tähti suhtautuu hänelle asettettuihin paineisiin rauhallisesti.

– Totta kai on paineita pelata joukkueessa, joka on juuri voittanut mestaruuden. Mutta yritän mennä kentälle hymyillen, hän sanoi elokuussa The Athletic -lehden haastattelussa.

– Elämä etenee nopeasti ja pian urani on ohi. Yritän nauttia joka hetkestä, sillä olen onnekas saadessani tehdä tätä työtä.

Nähtäväksi jää, mihin 22-vuotias superlupaus uransa aikana yltää. Aiemmat näytöt antavat syytä olettaa, että verkot tulevat heilumaan vielä lukuisia kertoja ennen kuin mies joskus ripustaa nappulakenkänsä naulaan.

Lähteet: Simon Mugford, Football Superstars: Haaland Rules (Welbeck Children’s Books 2022), Uefa.com, theathletic.com, aftenbladet.no, nrk.no, eurosport.com, bbc.com

 

Erling Haaland

 • Syntymäaika: 21.7.2000
 • Kotoisin: Syntyi Englannin Leedsissä, muutti 3-vuotiaana Norjan Bryneen.
 • Pituus: 195 cm
 • Pelipaikka: Hyökkääjä
 • Seura: Manchester City. Pelannut aiemmin Bryne FK:ssa, Molde FK:ssa, Red Bull Salzburgissa ja Borussia Dortmundissa.
 • Harrastukset: Golf ja meditointi.
 • Instagram: @erling.haaland

Juttu on julkaistu Koululainen 12/22 -lehdessä.

Erling Haalandin rikkomia ennätyksiä

 • Tehnyt ensimmäisenä kolmessa ensimmäisessä Bundesliiga-pelissään yhteensä seitsemän maalia.
 • Nuorin pelaaja, joka on tehnyt 50 maalia 50 ensimmäisen Bundesliigapelinsä aikana.
 • Ensimmäinen, joka on tehnyt maalin Mestarien liigan debyytissään vuoden 2004 jälkeen.
 • Nuorin Mestarien liigassa 25 maalia tehnyt pelaaja (ennätys syntyi 22 vuoden ja 47 päivän iässä).
 • Ensimmäinen Mestarien liigan pelaaja, joka on tehnyt hattutempun kolmessa peräkkäisessä kotipelissä.
 • Ensimmäinen, joka on tehnyt Valioliigassa maalin neljässä ensimmäisessä vieraspelissään.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti