Melkein kaikilla on finnejä jossain vaiheessa elämäänsä.

Finnit – totta ja tarua

Monet hoitavat kasvoille putkahtelevia finnejä yleisten uskomusten perusteella. Päivitä tietosi!

Finnejä ei saa puristella.

Totta. Finnejä ei kannata puristella, mutta joskus yksittäisen finnin voi puristaa, jos se on selvästi valmis puristettavaksi: valkopäinen ja helposti puristettavissa. Muista kuitenkin, että finnistä täytyy puristaa kaikki mätä ulos ja käsiesi täytyy olla puhtaat.

Jos puristat finniä likaisilla käsillä, siirtyvät sormissa olevat bakteerit ihollesi ja pahentavat tilannetta. Älä ikinä purista finnejä niin kovaa, että rikot ihoa tai saat sen vuotamaan verta.

Finnit johtuvat siitä, ettei ihoa pese tarpeeksi.

Tarua. Ihoa täytyy toki hoitaa, ja se täytyy myös pitää puhtaana, mutta liialliseen pesemiseen ei kannata ryhtyä. Ihon peseminen hellällä, mutta tehokkaalla puhdistustuotteella aamuisin ja iltaisin riittää oikein hyvin. Liian vahvojen puhdistustuotteiden käyttäminen ja ihon liiallinen peseminen saattavat vain kuivattaa ja pahentaa ihon kukkimista.

Likainen pipo voi saada otsan kukkimaan.

Totta. Koska esimerkiksi pipot ja huivit ovat ihmisen päällä ollessa koko ajan kosketuksissa ihon kanssa, kannattaa ne pestä aika ajoin. Näin kivoista asusteista ei tule ikäviä bakteeripesiä, jotka kuljettavat bakteereja iholle joka kerta käytön yhteydessä. Muista, että myös poskea vasten pidettävä kännykkä kannattaa pyyhkäistä puhtaaksi aika ajoin.

Kosteusvoiteen käyttäminen lisää finnejä.

Totta ja tarua. Liian rasvainen voide voi lisätä näppylöitä, mutta myös rasvoittuva iho tarvitsee kosteutusta. Rasvaiselle iholle voi käyttää kevyttä kosteusvoidetta tarpeen mukaan. Iho kannattaa yleensä rasvata pesemisen yhteydessä. Näppylät eivät johdu siitä, että kosteusvoidetta on käytetty liian vähän tai epäsäännöllisesti.

Kaikille käyvät samat ihonhoitotuotteet.

Tarua. Eri ihmisten ihot saattavat reagoida hyvin eri tavalla samaan tuotteeseen. Siksi kannattaa aina eri tuotteisiin siirtyessä tarkkailla, mitä oma iho tuotteesta tykkää. Nuorena kannattaa vältellä runsaasti hajustettuja ja muuten raskaita tuotteita. Hellätkin tuotteet voivat olla tehokkaita.

Jos et oikein tiedä, millaisia ihonhoitotuotteita tarvitsisit, voit hakea hyvät perustuotteet apteekista tai kosmetologilta. Näissä paikoissa ihonhoidon ammattilaiset osaavat opastaa sinua tuotteiden valinnassa.

Akne ja finnit ovat eri asia.

Totta ja tarua. Yksittäinen näppy ei tarkoita aknea, mutta mikäli näppyjä tulee säännöllisesti, kysymyksessä voi olla lievä akne, jonka hoitoon voivat riittää apteekista ilman reseptiä saatavat tuottet. Mikäli ihoon tulee näppyjä paljon, puhutaan jo lääkärin hoitoa vaativasta aknesta.

Akne puhkeaa yleensä murrosiässä, mutta joskus myös aikaisemmin tai myöhemmin. Sairaus voi olla perinnöllistä tai hormoneihin liittyvää ja sen hoito kannattaa aina miettiä yhdessä ihotautilääkärin kanssa. Jos aknea ei hoideta ajoissa, saattaa ihoon jäädä aknearpia.

Ihotautilääkärille voi mennä nuorenakin.

Totta. Mikäli ihonhoitoon menee kohtuuttoman paljon aikaa ja ihon kunto mietityttää jatkuvasti, kannattaa vanhempien kanssa puhua ihotautilääkärillä käymisestä. Ihotautilääkäri voi määrätä reseptillä saatavia ihonhoitovalmisteita ja kertoa, miten ihoa kannattaa jatkossa hoitaa.

Hyvä uutinen on, että akne voidaan käytännössä aina hoitaa lääkkeillä tai tarvittaessa muilla lääketieteellisillä hoidoilla, kuten akneihon kuorinnoilla tai LED-valohoidolla.

Suklaan syömisestä tulee finnejä.

Totta ja tarua. Jokaisen iho reagoi yksilöllisesti eri ruoka-aineisiin. Kannattaa siis tarkkailla, mitkä ruoat juuri sinulle aiheuttavat näppyjä. Yksittäisiä finnejä voivat suklaan lisäksi aiheuttaa esimerkiksi maitotuotteet, juustot ja rasvainen ruoka.

Ihon kuntoa voi parantaa syömällä paljon tuoreita kasviksia ja esimerkiksi kalaa, josta saa hyviä rasvoja. Ruokavalion muuttaminen ei kuitenkaan koskaan paranna aknea kokonaan, sillä akne ei johdu väärästä ruokavaliosta tai vähäisestä veden juomisesta.

Finneistä murehtiminen lisää finnejä.

Totta. Oletko joskus huomannut, että juuri ennen kokeita tai tärkeää tilaisuutta naamaan puhkeaa jättimäinen näppy? Syynä voi hyvinkin olla, että olet ollut stressaantunut ennen jännittävää tapahtumaa – stressi on yksi suurimmista syistä finnien ilmestymiseen. Muista siis rentoutumisen tärkeys, vaikka finnejä ei sillä aivan kokonaan pystykään estämään. Finnit eivät ole oma vikasi, vaan ne liittyvät murrosikään, ihotyyppiin ja perimään.

Näpyt vaikuttavat itsetuntoon.

Totta. Vaikka näpyistä kärsii murrosiässä lähes jokainen, aiheuttavat finnit helposti häpeää ja pahaa oloa omasta olemuksesta. Jos sinulla on isompia iho-ongelmia, kannattaa niiden hoitamisen aloittamisesta puhua rohkeasti vanhempien kanssa.

Iho-ongelmia voidaan hoitaa! Jos sinulla on näppy siellä täällä aina välillä, kannattaa asiasta olla murehtimatta liikoja: monesti kukaan muu kuin itse ei kiinnitä huomiota yksittäiseen näppylään, sillä sellaiset ovat aivan normaaleja jokaisella.

Asiantuntijana Ihoakatemian ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Marge Uibu.

Koululainen 1/2014

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti