Huuhkajien kapteeni Tim Sparv: ”Valitsen mieluummin kirjan kuin pleikkarin”

Jalkapallo on aina ollut Tim Sparville intohimo, mutta fyysinen työ vaatii myös vastapainoa. Maajoukkueen kapteeni rentoutuu perheen, kirjojen ja opintojen parissa.

Suuri unelma, tavoite ja uran kohokohta. Näillä sanoilla Suomen jalkapallomaajoukkueen kapteeni Tim Sparv, 34, kuvailee tänä kesänä pelattavia jalka­pallon Euroopan mestaruuskisoja. Kisat ovat merkittävä asia paitsi Timille, myös koko suomalaiselle jalkapallolle, sillä miesten maajoukkue eli Huuhkajat ei vielä koskaan aiemmin ole selvittänyt tietään arvokisoihin.

– Olen iloinen siitä, että saan olla mukana tässä joukkueessa, joka pääsee pelaamaan kisoissa. Olemme joukkueena kuin perhe, Tim kertoo.

Tim Sparv on haaveammatissaan

Jo pikkupoikana Tim päätti, että haluaa pelata ammatikseen jalkapalloa.

– Tiedostin jo varhain, mitä se vaatii. Isäni kannusti minua harjoittelemaan ja sanoi, että en pärjää, ellen tee sen eteen kovasti töitä.

Lapsena Tim harrasti jalkapallon lisäksi myös yleisurheilua, salibandya ja koripalloa, mutta jalkapallo on ollut hänelle aina ylitse muiden. Vaikka urheilu oli jo kouluiässä hänen into­himonsa ja liikunta suosikkiaineensa, hän pyrki hoitamaan tunnollisesti myös koulunsa.

– Olen aina ollut kilpailuhenkinen ja halusin olla paras myös koulussa. Varsinkin alakoulussa tein läksyt hyvin ja kuuntelin tunneilla. Liikunnan lisäksi pidin erityisesti historiasta.

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv taistelee pallosta.

Tim Sparv on Huuhkajien kapteeni.

Yläkouluikäisenä jalkapallon rooli hänen elämässään kasvoi entisestään, ja poissaoloja kertyi harjoitusleirien ja kisamatkojen vuoksi melkoinen määrä.

– Olin koulussakin väsyneempi, joten en enää saanut ysejä ja kymppejä, tuolloin nuorten maajoukkueessa pelannut Tim muistelee.

16-vuotiaana hän suuntasi pohjanmaalaisesta Oravaisten pikkukunnasta Englannin viheriöille, ja koulunkäynti sai toistaiseksi jäädä. Vasta myöhemmin aikuisiällä Tim aloitti lukio-opinnot, joita hän suorittaa tällä hetkellä pelaajauransa ohessa. Opiskelu on hänelle mukavaa vaihtelua treenaamiseen.

– Koulunkäynti on tärkeää, joten tehkää läksyt, kuunnelkaa opettajaa ja lukekaa paljon, Tim kehottaa kaikkia koululaisia ja kertoo, että haluaa itsekin oppia koko ajan mahdollisimman paljon uutta.

Karttunut kielitaito

Ura on vienyt Timin Englannin lisäksi Ruotsiin, Hollantiin, Saksaan, Tanskaan ja viimeisimmäksi Kreikkaan.

– Olen yrittänyt opetella paikallisen kielen kaikissa maissa, joissa olen asunut. Se on mielestäni paras tapa sopeutua uuteen maahan.

Ulkomailla viihtyvä futistähti myöntää kaipaavansa ajoittain kotimaataan Suomea.

– Erityisesti nuorena ikävöin Suomea kovasti. Nykyään kaipaan perheeni ja ystävieni lisäksi Suomesta kunnollista saunaa, kesämökkiä, Fazerin suklaata ja ruisleipää, hän luettelee.

Uransa aikana mies on edustanut monia eri seura­joukkueita. Suomen maajoukkueen pelipaidan pukeminen tuntuu silti hänestä erityiseltä.

– Suomen edustaminen on minulle iso osa identiteettiä. Maajoukkuepaidan pukemisessa on aina jotakin extraa, ja se on minulle kunnia-asia, Tim kertoo.

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv kannustaa

Maajoukkueen kapteenina Tim pyrkii tekemään töitä sen eteen, että kaikilla olisi joukkuueessa viihtyisä olo. Itse nuorena Jari Litmasta ja Sami Hyypiää ihaillut Tim haluaa näyttää esimerkkiä siinä, että liikunta on hyvä harrastus ja että kovalla työllä voi päästä pitkälle.

– Haluan olla helposti lähestyttävä ihminen. Kun käyn Suomessa, saatan käydä esimerkiksi seuraamassa junioreiden treenejä.

Tim on muiden Huuhkaja-pelaajien tavoin otettu siitä, millä tavoin suomalaiset ovat joukkuetta vuosien varrella tsempanneet.

– Meillä on ollut vaikeampiakin aikoja ja huonoja pelejä. Siitä huolimatta fanimme ovat aina uskoneet meihin, hän sanoo kiitollisena.

Miesten maajoukkueen kapteeni Tim Sparv arvostaa kirjoja

– En osaa pelata pleikkaria, vaan vapaa-ajallani luen mieluummin kirjoja, Tim paljastaa.

Huippu-urheilijoiden elämä on täynnä kisamatkoja, joiden aikana heille kertyy lukuisia tunteja bussissa, lentokoneessa ja hotellissa. Juuri tällaisina hetkinä Timillä on parhaiten aikaa rakkaalle harrastukselleen lukemiselle.

– Jalkapallo on fyysisesti rankka laji, joten lukeminen on mukavaa vastapainoa sille. Yritän lukea mahdollisimman paljon. Luen eniten englanniksi mutta myös suomeksi, ruotsiksi ja välillä myös saksaksi. Eri kielillä lukeminen on hyvä tapa pitää kielitaitoa yllä, Tim kertoo.

Tim toivoo, että lukuinto siirtyy myös hänen pian puolivuotiaalle tyttärelleen, jolle Tim tykkää lukea.

– Yhteinen iltarutiinimme on se, että makaamme yhdessä sängyllä ja luen hänelle kirjaa.

Lukuharrastus on osaltaan vaikuttanut myös siihen, millainen Tim on pelaajana, joukkueen kapteenina ja ihmisenä.

– Luen paljon kirjoja esimerkiksi johtamisesta. Kirjojen kautta voi oppia paljon lisää elämästä ja ympäristöstä. Kaikkien pitäisi lukea, sillä mielestäni huono lukutaito rajoittaa elämää.

Juttu on julkaistu Koululainen 6/21 -lehdessä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti