Joacim purkaa tunteitaan kirjoittamalla biisejä: ”Haluan tsempata musiikillani!”

Alussa biisien julkaiseminen oli Joacimille pelkkä haave, mutta nyt biisejä on ilmestynyt useita ja albumikin on työn alla.

Joacim Viljamaa haluaa tsempata

Kun Joacim Viljamaalla, 18, on huolia tai murheita, hän tarttuu kynään ja alkaa kirjoittaa. Samalla kun omat ajatukset selkenevät ja olo kevenee, syntyy materiaalia muusikon uusiin biiseihin.

– Kirjoitin ensimmäiset sanoitukseni netistä löytämiini melodioihin. Aluksi ajattelin, että en tule julkaisemaan biisejäni, vaikka siitä haaveilinkin.

Ajatusten pukeminen sanoiksi oli Joacimille tärkeää myös silloin, kun hän 14-vuotiaana sairastui syöpään. Sairauden aikana Joacim opiskeli kotikoulussa, ja hänen kotiopettajansa sattui kuulemaan pätkän hänen tekemästään kappaleesta.

– Opettajani tunsi ihmisen, joka tekee musiikkia. Hänen kauttaan pääsin nauhoittamaan ensimmäisen kappaleeni, Joacim kertoo biisistä, jonka ensimmäisen version hän oli raapustanut auton takapenkillä talouspaperiarkkiin.

– Muuta paperia ei sillä hetkellä ollut, Joacim naurahtaa.

Tärkeitä tarinoita

Ensimmäisen kappaleen jälkeen Joacimilta on ilmestynyt myös lisää biisejä. Laulujen kirjoittamisessa häntä inspiroivat myös hänen kuulemansa tarinat.

– Jos kuulen esimerkiksi bussipysäkillä tai koulussa kiinnostavan tarinan, saatan saada siitä idean sanoituksiini.

Joacim unelmoi siitä, että vielä jonain päivänä hän voisi tehdä päivä­työnään musiikkia. Silti suurin tavoite nuorukaisen musiikille on antaa vertaistukea ja tsemppausta sitä kaipaaville.

– Ensimmäinen biisini kertoi tunteistani sairauteeni liittyen. Muut rankkoja hoitoja läpi käyvät ihmiset ovat kertoneet, että ovat saaneet kappaleestani voimaa. Se tuntuu hyvältä.

Alussa henkilökohtaisista ­asioista laulaminen jännitti Joacimia. Ny­kyään hän pitää sitä vahvuutenaan.

– On siistiä, että saan kirjoittaa omista tarinoistani.

Keikkailusta pitävä laulaja odottaa, että pääsee taas esiintymään live­yleisölle.

– Vuorovaikutus yleisön kanssa on mahtavaa.

Joacim Viljamaa

Levy tekeillä

Viime keväänä Joacimilta ilmestyi RTVM-niminen kappale, jonka nimi tulee lauseista Räpäten tulee, viheltäen menee. Siitä poikkeuksellisen tekee se, että laulun sanoitukset nähdään musiikkivideolla myös viittomakielelle tulkattuna.

– Olen aina fanittanut Eminemiä ja näin, että hänen biisinsä on viitottu. Aloin pohtia, miltä oma kappaleeni näyttäisi viitottuna.

Joacimille on tärkeää, että myös kuurot pääsevät tällä tavoin nauttimaan musiikista.

– Toivon, että tämä herättelisi koko viihdeteollisuutta huomioimaan asian paremmin.

Nuori muusikonalku työstää tällä hetkellä uutta levyään, jonka on tarkoitus ilmestyä vuodenvaihteessa. Kaksi albumilta jo julkaistua kappaletta käsittelee niin rahan­puutetta kuin sitä, voiko biisien rustaamisesta ja lauleskelusta tulla oikea ammatti. Joacim lupaa, että levyllä kuullaan myös syvällisempiä tarinoita.

– Minulle tärkeimmässä biisissä pohditaan sitä, miten ihmiset tulkitsevat onnellisuuden eli kertovatko rikkaudet siitä, että on onnellinen.

Juttu on julkaistu Koululainen 8/21 -lehdessä.

Kuka Joacim Viljamaa?

Kuka: 18-vuotias artisti Seinäjoelta.

Musiikki: Kappaleissa yhdistyvät rap-, folk- ja rockmusiikki.

Instagram: @joacim_viljamaa

Tiktok: @joacim_viljamaa

Youtube: Joacim Official

Spotify: Joacim

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti