Juho Flow: ”Parasta on, kun saan toiset nauramaan”

Tiktokkaaja Juho Flow on tehnyt muiden naurattamisesta itselleen ammatin. Keväällä sitkeä työ palkittiin.

Juho Flow on tehnyt tiktokkaamisesta itselleen ammatin.

Pörröiseen aamutakkiin pukeutunut Marjatta Tasankorauta nappaa hiuslakkapurkin käteensä ja tohottaa tukkaansa kunnon suihkauksen. Kun kiehkurat ovat ojossa, hän vie purnukan suunsa eteen mikrofoniksi ja alkaa laulaa show-tähden elkein. Vaikka äänihuulet näkyvät studion takaosaan saakka, pihaustakaan ei kuulu.

– Lauloin Lady Gagan ”Bad Romance” -kappaletta, Marjataksi sonnustautunut tiktokkaaja Juho Flow eli Juho Meri, 22, tunnustaa kuvausten jälkeen ujosti naurahtaen.

Sosiaalisessa mediassa suosioon noussut vitsailija tunnetaan esimerkiksi jatkotarinoistaan, joissa seuraajat saavat päättää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Tiktokissa Juholla on jo yli 150 000 seuraajaa, Youtubessakin yli 20 000. Sketseissään Juho esittää erilaisia rooleja kouluikäisistä vanhuksiin.

– Tykkään näytellä voimakkaita hahmoja, kuten pikkulasta tai isää.

Haastattelussa hauskuuttaja paljastuu hiljaiseksi kuuntelijaksi, jolla on aina varalla vitsi tai hyväntuulinen heitto.

– Parasta on, kun saan toiset nauramaan, Juho sanoo hymyillen.

Kiusaavat kaverit

Alakoulussa Juho oli luokan hiljaisimpia. Hän kunnioitti opettajia ja halusi saada käytöksestä kympin.

– Minua kiusattiin alakoulussa aika paljon. Olin pitkään kaveriporukassa aina se, joka valittiin esimerkiksi ottamaan muita kiinni.

Lopulta kiusaaminen kiihtyi tönimiseksi ja nimittelyksi.

– Muistan edelleen, kuinka pahalta tuntui, että kaverit, joiden kanssa hengasin, olivat myös kiusaajiani.

Reilun vuoden kiusaamisen jälkeen Juhon vanhemmat saivat tietää asiasta, kun Juho tuli itkien kotiin. Vyyhti alkoi hiljakseen purkautua ja lopulta kiusaaminen loppui.

– Haluaisin sanoa pienelle itselleni, että kannattaisi vaihtaa kavereita ja että kaikki tulee vielä järjestymään tosi hienosti, usko vain.

Juho Flow esittää Marjatta Tasankorautaa.

Turvallinen tila

Somessa Juho on halunnut nostaa kiusaamiskokemuksiaan esiin tekemällä aiheesta videoita. Kiusaamisen vastainen työ huomioitiin keväällä Tiktok-yhteisö Mustikkapäiden järjestämässä TikTok Creator Awards Suomi -tapahtumassa, jossa Juho sai pääpalkinnon.

Palkintoperusteluissa todettiin, että Juholla on mieletön taito viihdyttää ja samalla luoda lämmin ja turvallinen tila yleisölleen.

– Sain vasta palkintogaalassa kuulla olevani ehdokkaana. Silloin sydämeni hyppäsi kurkkuun, Juho muistelee.

– Kun lavalta lopulta kuulutettiin, että voittaja on Juho Flow, olin aivan häkeltynyt: sain mennä päälavalle ottamaan palkinnon vastaan kaikkien tiktokkaajien ympäröimänä. Se oli merkki siitä, kuinka pitkälle olen tullut urani aikana, oman yrityksen juuri perustanut Juho kertoo.

Juho Flow sai kipinän videoihin seiskaluokkalaisena

Kipinän videoiden tekoon Juho sai seiskaluokkalaisena, kun hän sai kokeilla koulussa lyhyen videon tekemistä.

– Olin aivan innoissani: tämä on parasta puuhaa, mitä voi olla! Menin kotiin ja sanoin isälle, että meidänkin pitää ostaa iPad.

Siitä alkoi Juhon videoharrastus. Käänteentekeväksi muodostui kuitenkin vuosi 2020. Sitä ennen hän oli tehnyt Tiktokiin englanninkielisiä videoita, jotka eivät oikein saaneet menestystä.

– Jos joku video sai viisi tykkäystä, niin se oli ihan todella hyvä. Yleensä videoni saivat kaksi tykkäystä: omani ja jonkun toisen.

Kesällä 2020 Juho kokeili tehdä sketsejä suomeksi.

– Yhtäkkiä ensimmäinen video sai 20 000 näyttöä. Olin ihmeissäni!

Seuraavana päivänä Juho teki uuden videon, ja sitten taas uuden.

– Seuraajamääräni rupesivat kasvamaan, ja aloin tykittää videoita. Tuon kesän jälkeen pisin pitämäni julkaisutauko on ollut viisi päivää.

Juho Flow haluaa suunnitella uusia pelejä

Yhden videon suunnitteluun, kuvaamiseen ja editointiin Juholla menee kahdesta neljään tuntia. Päivässä hän viettääkin puhelimella yli kahdeksan tuntia, mistä hetki menee Clash Royalen parissa.

– Olen pelannut Clash Royalea sen alkuajoista saakka eli yli kuusi vuotta. Pääsin pelissä jo kauan sitten korkeimmalle tasolle. Mnulla on kerättynä jo melkein miljoona kolikkoa. Joka päivä käyn silti hakemassa ilmaisen jutun kaupasta, Juho kertoo.

Pelaaminen ja tietokoneen käyttäminen on myös osa Juhon koulunkäyntiä, sillä hän opiskelee Jyväskylän yliopistossa tietotekniikkaa. Tällä hetkellä opiskeluporukka suunnittelee vapaa-ajallaan omaa, Tiktok-aiheista mobiilipeliä.

– Tykkään suunnitella, piirtää ja konseptoida pelejä mutta koodaamisen jätän paremmin hallitseville.

Juho pitää myös lukemisesta ja saa kirjoista uusia videoideoita. Aku Ankka -faniksi tunnustautuva tiktokkaaja samastuu Roope Ankkaan.

– Roopen tavoin minäkin olen sitkeä ja teen paljon töitä.

Juho haaveilee vielä joskus itsekin tekevänsä oman sarjakuvan. Piirtämisen lisäksi hän harrastaa liikuntaa. Aina ennen kuvauksia Juholla on tapana tehdä muutamia punnerruksia, jotta hän saa veren kiertämään.

Niinpä Marjatta Tasankoraudaksi sonnustautunut nuori mies käy studion lattialle ja tekee kymmenen punnerrusta. Kuvaukset voivat taas jatkua.

Juttu on julkaistu Koululainen 9/22 -lehdessä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti