Juuso ”Herbalisti” Karikuusi tapaa seuraajiaan mielellään: ”Tuntuu kuin minulla olisi kavereita kaikkialla”

Juuso ”Herbalisti” Karikuusella on Youtubessa lähes 400 000 seuraajaa, jotka moikkailevat häntä kadulla ja pommittavat yksityisviestein. Yhteydenpito seuraajiin on Herballe kunnia-asia.

Kun Juuso Karikuusi julkaisi vuonna 2007 ensimmäiset Youtube-videonsa, koko tubettajan ammattia ei ollut vielä edes olemassa. Neljäntoista vuoden, satojen julkaistujen videoiden ja lähes 400 000 seuraajan myötä Juuso, tai tutummin Herbalisti, on tehnyt itselleen tubettamisesta ammatin ja noussut alallaan yhdeksi Suomen suosituimmista. Vaikka moni asia on vuosien kuluessa muuttunut, vanhat videot eivät tubekonkaria nolota.

– En ole poistanut vanhoja videoitani, sillä niistä on kiva katsoa, miten minä ja videoni olemme kehittyneet vuosien aikana, Juuso kertoo.

Tubettamisen alkuaikoina Juuso julkaisi videoita monelle eri kanavalle. Herbalisti-kanavan hän loi vasta kahdeksan vuotta sitten.

– Aiemmin olin jakanut kanavat niin, että tietyllä kanavalla julkaisin tietynlaista sisältöä. Herbalisti-kanavan kohdalla pidin alusta asti tärkeänä sitä, että voin tehdä sinne kaikenlaista sisältöä.

Herbalistin kanavalla nähdäänkin niin pelivideoita, haasteita kuin perinteisiä videoblogejakin eli vlogeja.

– Nykyään teen vlogeja vähemmän. Ennen kuvasin elämästäni lähes kaiken, mutta nyt yritän nauttia hetkistä myös ilman kameraa.

Sata viestiä viikossa

Haastattelupäivän aamun Juuso aloitti kuten monet muutkin aamut eli vastaamalla hänelle tulleisiin kommentteihin ja yksityisviesteihin. Ylen viime vuonna tekemän selvityksen mukaan Herba vastailee seuraajilleen enemmän kuin monet muut suomalaiset tubettajat.

– Vuorovaikutus seuraajien kanssa on aina ollut minulle tärkeää. Tiedän, että vastaukseni merkitsee monille paljon. Itsekin olisin lapsena ollut fiiliksissä, jos The Rasmus -yhtyeen Lauri Ylönen olisi kirjoittanut minulle, Juuso nauraa.

Kun tilaajia on satojatuhansia, kommentteja ja viestejäkin tulee runsaasti.

– Saan eri kanavien kautta yhteensä noin sata yksityisviestiä viikossa. Aivan kaikkiin viesteihin en ehdi vastata, vaikka haluaisinkin. Sekin täytyy tehdä oman jaksamisen rajoissa.

Kamuja kaikkialla

Juuso paitsi viestittelee seuraajiensa kanssa myös tapaa heitä mielellään. Hän on osallistunut viisi kertaa tubettajien yhteiselle Tubetour-kiertueelle, mikä on tarkoittanut kymmeniätuhansia tapaamisia seuraajien kanssa.

Kaikki fanikohtaamiset eivät kuitenkaan rajoitu meet&greet-tilaisuuksiin, vaan tubettajalle tullaan jatkuvasti juttelemaan julkisilla paikoilla.

– Usein minusta tuntuu kuin minulla olisi ­kavereita kaikkialla. Joskus minulta esimerkiksi kysyttiin metrolaiturin liukuportaissa, minne olen matkalla. Tällaiset kohtaamiset ovat mukavia.

Joskus yllättävät tapaamiset aiheuttavat hämmennystä. Juuso muistaa hassun sattumuksen eräältä Espanjan-lomaltaan.

– Seisoskelin vesipuistossa aaltokoneen alla, kun luokseni tuli poika, joka kysyi suomeksi, että olenko Herbalisti. Vastasin myöntävästi, mutta sitten sukelsin tilanteesta pois, koska hämmennyin niin paljon. Ulkomailla tottuu siihen, että saa liikkua vapaammin, kun kukaan ei yleensä tunnista.

Selviytyjät haastoi

Tubettaminen on avannut Juusolle oven myös moniin tv-ohjelmiin. Hänet on nähty niin Fort Boyardissa kuin Possessakin, ja viime heinäkuussa hän matkusti Ruotsin Haaparantaan Selviytyjät Suomi -ohjelman kuvauksiin yhdessä 15 muun julkkiksen kanssa.

Alkuun ei ollut mitenkään itsestään selvää, että Juuso vastasi tuotantoyhtiön pyyntöön myöntävästi. Vasta pitkän pohdinnan jälkeen hän päätti astua epämukavuusalueelleen ja haastaa itsensä.

Koronatilanteen takia Selviytyjiä ei tällä kertaa kuvattu aiemmilta kausilta tutussa tropiikissa. Reissu Lappiin opetti Juusoa arvostamaan kotimaan luontoa ja pärjäämään sen armoilla.

– Ennen Selviytyjiä etsin tietoa villiyrteistä, jotta saimme ruokaan vaihtelua. Ennen en syönyt sieniä, mutta sarjan ansiosta myös ne kuuluvat nykyään ruokavaliooni.

Selviytyjissä juonittelu kilpakumppaneita vastaan on tärkeässä roolissa pelissä pysymisen kannalta, ja juuri se oli Juusosta kuvauksissa kurjinta.

– Tuntui vaikealta ajatella, että ne samat ihmiset, joiden kanssa vietin aikaa, laitoin ruokaa ja nukuin, olivat juuri saattaneet puhua minusta selkäni takana.

Rankat olosuhteet nostivat Juusossa pintaan myös muistoja nuoruusvuosien koulukiusaamisesta. Hän kertoi avoimesti Instagramissaan, miten joinakin iltoina leirissä ajatteli, että hänestä ei pidetä eikä hän kelpaa mihinkään.

Myös tässä asiassa seuraajat osoittivat hänelle tukensa: kommenttikenttä täyttyi sydämistä ja tsemppiviesteistä. Seuraajat ­jakoivat hänelle myös omia kokemuksiaan ulkopuolisuuden tunteesta.

– Kiitos keskusteluista, kritiikistä ja lähes kaikesta muusta! Juuso kiitti seuraajiiaan Instagram-storyssaan sydänemojin kera.

Juttu on julkaistu Koululaisessa 4/2021.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti