Koko Suomi leipoo -ohjelman nuorin kisaaja Samuli: ”Ekat leivokseni räjähtivät uuniin”

Koko Suomi leipoo -ohjelmassa kisannut Samuli Ainasvuori uskoo, että jokainen moka on mahdollisuus oppia uutta.

Nuori leipuri Samuli Ainasvuori keittiössä

Lempääläisen keittiön kahvipöytää koristaa keko värikkäitä macaron-leivoksia. Herkut loihtinut Samuli Ainasvuori esittelee niitä ylpeänä:

– Vaaleanpunaisissa on Pätkis-täyte, pienissä on sisällä suklaata, ja sinivalkoisten välissä on aprikoositäytettä. Saa maistaa!

Suussasulavat macaronit ovat vain yksi esimerkki leivonnaisista, jotka 15-vuotiaan Samulin taitavissa käsissä syntyvät. Viime syksynä koko Suomi pääsi ihastelemaan ysiluokkaa käyvän leipurin varmoja otteita, kun hän osallistui Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennelle kaudelle nuorimpana kilpailijana sarjan historiassa.

Kotileipurien kisa

Kun ohjelmaa fanittanut Samuli huomasi, että sarjan uudelle kaudelle haetaan kilpailijoita, hän päätti ottaa selvää, voisiko kilpailuun osallistua myös alaikäisenä.

Ihan yksinkertaista se ei ollut, mutta lopulta Samuli vakuutti taidoillaan ja pääsi mukaan ohjelmaan 13 muun henkilön kanssa kilpailemaan Suomen parhaan kotileipurin tittelistä.

– Olin ylpeä itsestäni heti hakemuksen jättämisen jälkeen. Ohjelmaan mukaan pääseminen tuntui niin hienolta, että minua ei olisi haitannut, vaikka olisin tippunut ensimmäisenä, Samuli kertoo.

Omaksi yllätyksekseen hän pärjäsi kisassa hyvin ja putosi vasta viidentenä.

– Tuntuu, että kasvoin kilpailun aikana ihmisenä. Opin myös paljon uutta, kuten eri leivontatekniikoita, sillä tuomarit ovat alan parhaita.

Vaikka Samuli oli nuorempi kuin kisan muut osallistujat, säännöt olivat heille kaikille samat.

– Muilta kilpailijoilta sain paljon vertaistukea ja vinkkejä. Meillä oli tiivis porukka ja hyvä yhteishenki, Samuli kehuu.

Muffinien kuorrutus

Katastrofi keittiössä

Samuli innostui leipomisesta jo ekaluokkalaisena, jolloin hän pyöräytti ensimmäiset leivonnaisensa ilman apukäsiä. Lopputuloksena piti olla mehevät suklaamuffinit, mutta pienen laskuvirheen vuoksi seurauksena olikin katastrofi keittiössä.

– Muffinit räjähtivät uunissa, ja ihmettelin, mikä meni pieleen. Kun äiti kysyi, paljonko laitoin niihin leivinjauhetta, tajusin laittaneeni sitä kaksi desilitraa kahden teelusikallisen sijaan, Samuli nauraa.

Erehdys ei saanut häntä lannistumaan, vaan nuori leipurinalku päätti yrittää uudelleen äiti tukenaan.

– Haluan koko ajan kehittyä ja oppia uusia juttuja. Jos mokaan, yritän uudelleen niin monta kertaa, että onnistun.

Oma kissakahvila

Koulunkäynnin ohella Samuli valmistaa kakkuja ja muita leivonnaisia tilauksesta oman yrityksensä kautta. Tulevaisuuskin on kakuntuoksuinen, sillä peruskoulun jälkeen Samuli aikoo opiskella leipuri-kondiittoriksi.

– Haluaisin perustaa Lontooseen tai Ranskaan kahvilan, jossa kauppaisin sekä perinteistä pullaa että moderneja herkkuja ja tekisin tilauskakkuja, Samuli haaveilee ja vilkaisee vieressä makoilevaa Oiva-kissaansa.

– Parasta olisi kissakahvila, jonne myös Oiva pääsisi!

Juttu on julkaistu Koululaisessa 1/2020.

Kuka Samuli Ainasvuori?

Kuka: 15-vuotias koululainen ja yrittäjä, joka osallistui Koko Suomi leipoo -ohjelman 5. kaudelle.

Missä: Asuu Lempäälässä.

Yritys: Kakkukunkku-niminen leivonta-alan yritys.

Instagram: Kakkukunkku

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti