Lastenoikeusjärjestö puuttuu nettikiusaamiseen

Jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, että nettikiusaaminen vähenee.

Viime syksynä lastenoikeusjärjestö Plan International aloitti kampanjan, jonka tarkoituksena on vähentää tyttöjen kokemaa nettikiusaamista. Planin tekemän tutkimuksen mukaan  yli puolet maailman 15–24-vuotiaista tytöistä on kohdannut netissä häirintää.

– Totta kai on yhtä tärkeää kitkeä myös kaikkien muiden kuin tyttöjen kokemaa nettikiusaamista. Plan on erityisesti tyttöjen oikeuksiin keskittynyt järjestö, joten sen vuoksi me teimme tutkimuksen juuri tyttöihin kohdistuvasta häirinnästä, Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen kertoo.

Kampanjan alussa tytöt eri puolilta maailmaa kirjoittivat Tiktokille, Instagramille, Facebookille ja Twitterille kirjeen, jossa he vaativat niitä toimimaan siten, että sovellusten käyttö olisi turvallisempaa. Kirjeen myötä Instagram, Facebook ja Whatsapp ottivat tytöt mukaan vaikuttamaan siihen, että sovelluksissa tapahtuvaa häirintää saataisiin tulevaisuudessa kitkettyä aiempaa paremmin. Ensi vuonna selviää, millaisia toimia yhteistyön myötä syntyy.

Kampanja sai Nettienkeli-palkinnon

Planin tekemästä työstä vaikuttui myös mySafety-yritys, joka valitsi Plan International Suomen joulukuun Nettienkeliksi. MySafety myöntää Nettienkeli-palkinnon kuukausittain sellaiselle taholle, joka omalla toiminnallaan pyrkii vähentämään nettikiusaamista.

– Palkinnon tavoitteena on myös osaltaan ylläpitää keskustelua ja lisätä tietoisuutta nettivihasta ja nettikiusaamisesta, mySafetyn toimitusjohtaja Niclas Fagerlund kertoo.

Valinnan tekee tuomaristo, johon kuuluvat mySafetyn edustajien lisäksi Tiktok-vaikuttaja Sari Aalto ja kiusaamisen kokemusasiantuntija Eetu Heikka.

Planin kampanjassa tuomaristo kiinnitti huomiota siihen, että se on maailmanlaajuinen kuten ongelmakin.

– Plan ottaa näkyvästi kantaa siihen, että kiusaamiselle ja häirinnälle ei ole sijaa somessa, Sari Aalto perustelee joulukuun valintaa.

Jokainen voi vaikuttaa

Ossi Heinänen muistuttaa, että jokainen voi vaikuttaa siihen, että sosiaalisessa mediassa kaikilla olisi kivaa.

– Kaikessa kiusaamisessa on tärkeää, että kiusattu ei jää yksin. Kiusatulle olisi tärkeää, että hänellä olisi ainakin yksi henkilö, joka puolustaa häntä ja sanoo joko julkisesti tai suoraan kiusaajalle kiusaamisen olevan väärin.

Planin tekemä tutkimus osoitti, että monet häirinnän kohteeksi joutuvista suomalaisista tytöistä osaavat jo toimia tilanteessa oikein. Silti Ossi Heinänen toivoo, että kiusaamisesta puhuttaisiin niin kotona, koulussa kuin harrastuksissakin.

– Kun asiasta puhutaan, kiusaamiseen voidaan puuttua heti, kun sellainen tulee ilmi.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti