Moi mummo, mitä kuuluu? Näin tutustut isovanhempiisi

Tänään on äitienpäivä, eli hyvä hetki muistaa myös mummoa. Nyt siis nenä irti näytöstä ja mummoa moikkaamaan.

Eläkeläisillä on paljon vapaa-aikaa. Kun työelämä on takanapäin, osa vanhuksista kärsii yksinäisyydestä. Sukulaiset saattavat piipahtaa vain merkkipäivinä ja juhlapyhinä, ja kun ikä vie voimia, vanhuksen tulee lähdettyä harvemmin liikkeelle ihmisiä tapamaamaan.

Milloin sinä viimeksi kävit tervehtimässä isovanhempiasi tai soitit heille? Vai tuntuuko mummin ja vaarin tapaaminen työläältä? Koululainen keräsi joitain ajatuksia siitä, miten vanhusten kanssa voisi viettää aikaa.

Lue myös: Askartele äidille tai mummolle kortti

Tutustukaa!

Teillä on takuulla jotain yhteistä, mutta se ei selviä, jos ette koskaan juttele. Mistä vaarisi on pitänyt pienenä? Useimmat ikääntyneet muistelevat mielellään menneitä. Mitä hän tekee mielellään nykyään?

Oletko aina halunnut balettiin tai jääkiekkopeliin, mutta kukaan ei ole koskaan vienyt sinua? Kysy isovanhemmiltasi, kiinnostaisiko heitä lähteä kanssasi tällaisiin rientoihin. Voitte keksiä yhdessä yllättävääkin ajanvietettä.

Yksinkertaisimmillaan voitte viettää yhteistä aikaa television äärellä. Miksi katsoa Voice of Finland yksin, jos voitte tehdä yhteisen kulhollisen popcorneja ja kommentoida laulajia yksissä tuumin?

Lue myös: Paijattavat robotit

Opeta ukkia

On turha valittaa, etteivät isovanhemmat tajua mistään mitään, jos ei koskaan ehdi jutella heidän kanssaan. Kysy, haluaako ukkisi oppia käyttämään iPadia tai mummisi nähdä, mikä pelaat netissä. Voit hyvinkin saada uuden netti- tai pelikaverin!

Mummo voi olla paras kaveri.

Pyydä mummulta neuvoja

Korvapuusteja olisi kiva oppia leipomaan, mutta äidillä ei ole koskaan aikaa opettaa? Isovanhemmista on usein iloa uusien taitojen opettelussa. He ovat usein iloisia voidessaan auttaa. Jos olet epävarma, jaksaako pappa nikkaroida sinulle nukkekodin, voit kysyä vanhempiesi mielipidettä ennen kuin pyydät papaltasi apua.

Lue myös: Helpot ja herkulliset sämpylät

Vinkki vaarittomille: hanki varavaari

Kaikilla ei ole enää isovanhempia elossa tai he saattavat asua pitkän matkan päässä. Vaariton voi kysyä naapurin yksinäiseltä vanhukselta, josko tämä tahtoisi ryhtyä varavaariksi. Älä kuitenkaan loukkaannu, vaikka saisit kieltävän vastauksen.

Lue myös: Tubettajat kertovat: näin muistan isää isänpäivänä

Ikäihmisten omat vinkit

Olisin mielissäni, jos saisin lähteä lastenlasten kanssa ostoksille.
Hilkka 74 v.

Meillä leivotaan lasten kanssa. Pullaa, sämpylöitä, kakkua, pipareita ja ihan mitä vaan. Samoin saatetaan laittaa ruokaa ja tehdä käsitöitä. Samalla mummu juttelee vanhoista asioista ja tekemisistä. Samalla katsellaan tavaoita, jotka ovat ihan kuin suoraan Koiramäeltä.
Arja 58 v.

Lähtisin mielelläni kalaan, jos saisin kaverin mukaan.
Kalevi 63 v.

Talvella opettaisin hiihtämään ja luistelemaan. Kesällä kuljettaisiin luonnossa tunnistamassa kasveja.
Seppo 73 v.

Joskus olisi suureksi avuksi, jos reipas nuori veisi koirani pitkälle kävelylle.
Aira 82 v.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti