Nyrkkeily kohottaa kuntoa ja itseluottamusta

Innokkaat nyrkkeilijänalut saavat koulussa mestaritason perehdytystä, sillä opettajana neuvojaan jakaa parin vuoden takainen ammattinyrkkeilyn alemman raskaansarjan EU-mestari Juho Haapoja. Opettaja on nyrkkeilykoulusta vähintään yhtä innoissaan kuin nuoret suojattinsa.

– Ensimmäinen kokoontuminen jännitti jopa enemmän kuin kehään astuminen. On kuitenkin aivan mahtavaa, kun voin opastaa nuoria hyvän harrastuksen pariin, Juho iloitsee.

Monipuolista treeniä

Juhon nyrkkeilykoulussa oppia ammentaa 15-vuotias Sofia Olli. Hänen mielestään nyrkkeily sopii mainiosti tytöillekin.

– Laji sopii yhtä hyvin tytöille kuin pojillekin. Olen tykännyt lajista todella paljon ja viihdyn nyrkkeilyn parissa. En halua esimerkiksi juosta lenkkejä, eli tämä on kiva treenimuoto. Tulevaisuuden haaveissa olisi joskus päästä ottelemaan oikeita otteluja. Suosittelen muillekin tytöille lajin testaamista.

13-vuotias Jussi Kivikangas on myös innoissaan lajista. Entuudestaan laji ei ollut Jussille tuttu.

– Pelaan lisäksi jääkiekkoa ja jalkapalloa. En tähtää kilpailuihin, vaan haluan nyrkkeilyn avulla saada lisää voimaa ylävartaloon. Nyrkkeily tuntuu muutenkin mukavan railakkaalta lajilta.

Jussia kuunneltuaan Juho muistuttaa monipuolisesta harrastamisesta.

– Eri lajeja kannattaa testata laajalla skaalalla ja nauttia siitä mitä tekee. Lopullisen lajivalinnan aika on noin 15–18 ikävuoden välissä. Nyrkkeily on siitä mainio laji, että se kehittää lihaksia monipuolisesti, parantaa koordinaatiota ja kehon hallintaa sekä vaatii myös paljon suunnitelmallisuutta.

nyrkkeilija-juho-haapoja-2

Hyviä käytöstapoja

Juho painottaa jokaisessa harjoituksessa hyvien käytöstapojen merkitystä.

– Ne kuuluvat yleissivistykseen: kun esimerkiksi kätellään, puristetaan kättä kunnolla ja katsotaan samalla silmiin.

Nyrkkeilykoulun luotsi muistuttaa myös koulukiusaamiseen puuttumisesta. Hän joutui itsekin kokemaan kouluvuosinaan sellaista.

– Olin lapsena aika pyöreä poika, jota kiusattiin välillä. Se ei tietenkään tuntunut mukavalta. Olenkin painottanut koululaisille, etteivät he saa kiusata ketään. On myös suotavaa mennä puolustamaan kiusatuksi joutunutta. Nyrkkeilytaitoja ei tosin ole luvallista käyttää, vaan asiat täytyy kyetä selvittämään puhumalla.

Juho aloitti nyrkkeilyn 10-vuotiaana. Suurina vaikuttajina olivat hänen lajia harrastanut isänsä sekä muutaman vuoden vanhempi kaveri.

– Innostuin silloin nyrkkeilystä todella paljon, samoin kuin muustakin kuntoilusta. Kun viimein aloin myös otella yleisön edessä, sain paljon itseluottamusta kouluakin silmälläpitäen. Sen jälkeen ei esimerkiksi luokan edessä esiintyminen jännittänyt läheskään yhtä paljon kuin aiemmin.

nyrkkeilija-juho-haapoja-3

Tavoitteena EM-titteli

Juholle alkanut vuosi on tärkeä. Ammattilaisurallaan 26 ottelua otellut ja niistä 20 voittanut pohjalainen tähyää EM-titteliotteluun. Juho on jo ehtinyt voittaa alemman raskaansarjan EU-mestaruuden, mitä hän puolusti menestyksekkäästi kaksi kertaa. Reilu vuosi sitten mies otteli EM-tittelistä, mutta tuolloin puolalainen Mateusz Masternak oli parempi.

– Nyt harjoitellaan täysillä uutta titteliottelua kohti. Se on tavoite, mihin pyrin. Seuraavan kerran nousen kehään todennäköisesti helmi-maaliskuussa.

Nyrkkeilykoululaiset ovat Juhon tukena. Sofialla ja Jussilla olikin oma suosikki selvillä.

– Kyllähän se Juho on. Olemme seuranneet tiiviisti hänen otteluitaan. Juho tulee varmasti vielä voittamaan monta kamppailua, toteaa kaksikko vilkaisten hymyillen valmentajansa suuntaan.

Juho kannustaa vastaavasti niin nyrkkeilykoululaisia kuin muitakin lapsia ja nuoria harjoittelemaan päättäväisesti.

– Vaikka aina ei sujuisikaan, ei saa antaa periksi. Kun tekee sinnikkäästi hommia, tulee onnistumisia jossain vaiheessa varmasti!

Juttu on julkaistu Koululaisessa 1/2014

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti