On aika toimia – viidesluokkalaiset tekivät levyn ympäristön vuoksi

Helsinkiläisen Kaisaniemen koulun 5C-luokka kerää levyllä rahaa leirikoulukassaansa ja ilmastotyöhön.

Helsinkiläisen Kaisaniemen koulun musiikkiluokka 5C teki ilmasto- ja ympäristöasioista kertovan levyn, joka ilmestyy perjantaina 11. joulukuuta. Aika toimia -nimisellä levyllä on 14 kappaletta, jotka oppilaat ovat itse säveltäneet, sanoittaneet ja esittäneet. Levyn äänitykseen ja miksaukseen he saivat apua ammattilaisilta.

Projekti alkoi jo neljännellä luokalla kappaleiden sanoittamisella.

– Kun sanat olivat valmiit, aloitimme säveltämisen. Viidennellä luokalla harjoittelimme soittamaan ja laulamaan kappaleet sekä äänitimme ne, luokan oppilas Akseli Ikonen kertoo.

Levyn kappaleet kertovat esimerkiksi uhanalaisista eläimistä, saasteista, luonnonvarojen tuhlaamisesta ja roskaamisesta.

– Levy tehtiin sen takia, että ihmiset saataisiin ymmärtämään se, että maapallo tuhoutuu koko ajan. Haluamme, että ihmiset ymmärtävät, että roskia ei voi heittää maahan eikä varsinkaan veteen, koska silloin kalat kuolevat, Akseli kertoo.

Osa rahoista hyväntekeväisyyteen

– Levyn teossa oli parasta se, että sai työskennellä kavereiden kanssa, äänittäminen ja se kun saimme kuulla valmiit kappaleet ensimmäisen kerran, Akselin luokkatoveri Iris Vainionpää tiivistää.

Kaikki levyn tekemisessä ei kuitenkaan ollut helppoa.

– Ehkä vaikeinta oli saada sanat sopimaan ja rimmaamaan. Välillä säveltäminenkin oli vähän vaikeaa, Akseli kertoo.

Oppilaat toivovat, että levy herättää kuuntelijoissa ajatuksia ja tunteita.

– Toivomme, että jos ihmiset ovat vaikka heittäneet roskia maahan, he ymmärtäisivät, että ne pitää laittaa roskiin, Akseli sanoo.

Luokka päätti, että jokaisesta myydystä levystä lahjoitetaan yksi euro Suomen Luonnonsuojeluliiton ilmastotyöhön. Loput levystä saatavista tuloista talletetaan oppilaiden leirikoulukassaan.

– Leirikoulu pidetään 6. luokalla, ja yhtenä vaihtoehtona on lähteä Kuusamoon. Paikkaa ei ole vielä päätetty koronatilanteen takia, Iris kertoo.

Katso videolta, kun oppilaat kertovat levystään:

 

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti