Paulus Aitto-oja, 13, on Hankasalmen hiivaleipuri

Vuoden 4H-yrittäjäksi valittu hankasalmelainen Paulus Aitto-oja, 13, haaveilee omasta kahvilasta tai kaupasta, jossa hän voisi myydä leipomiaan tuotteita.

Paulus Aitto-oja: ”Olen pienestä pitäen leiponut äitini kanssa. Ensimmäinen oma leipomukseni oli puolukkakinuskikakku, josta muistaakseni tuli oikein herkullista. Innostuin leipomisesta kunnolla keväällä 2020, kun jäin koronakaranteenin vuoksi kotikouluun. Vietin paljon aikaa kotona, eikä siellä ollut tarpeeksi tekemistä, joten päätin ryhtyä leipomaan.

Yksin leipominen ei ollut kovinkaan helppoa, vaan se vaati paljon harjoittelua. Ensimmäinen hiivaleipäni ei tahtonut millään onnistua, ja äidin piti olla mukana auttamassa. Varsinkin leivän kokoon kasaaminen tuntui aluksi tosi hankalalta. Vähitellen opin kuitenkin valmistamaan leipiä ja kakkuja itsenäisesti.

Pari viikkoa myöhemmin äiti meni käymään läheisellä kirpputorilla. Kirpputorin pitäjä kysyi häneltä, sattuisiko äiti tietämään ketään, joka voisi leipoa leipää myyntiin. Äiti kertoi leipomisharrastuksestani, ja niin siinä sitten kävi, että aloin leipoa hiivaleipää myytäväksi. Ensin tein hiivaleipiä myyntiin kerran viikossa. Ne kävivät heti kaupaksi. Kysynnän kasvaessa aloin tehdä myös piirakoita ja kakkuja, joita teen tilauksesta.

Paulus Aitto-oja tökkii grillipihdeillä leipiä ennen kuin ne menevät uuniin.

Paulus on ommellut itse esiliinansa.

Paulus Aitto-oja: ”Aion ostaa tienaamillani rahoilla oman mopon”

Töitä on ollut niin paljon, että leipomisesta on tullut oikein kannattavaa. Aion käyttää saamani rahat oman mopon ja kalastusvälineiden ostamiseen.

Hauskinta leipomisessa on, että saa tehdä itse käsillään. Lopputuloksen näkee heti valmiina, kun leipä tulee ulos uunista. Toki välillä on hetkiä, kun en millään jaksaisi ryhtyä leipomaan. Silloin yritän ajatella, että asiakkaat odottavat, että kyllähän heille on leipää saatava. Aina kun kuulen, että leipäni ovat taas menneet hyvin kaupaksi, minulle tulee hyvä mieli siitä, että jaksoin leipoa.

Perustin oman 4H-yrityksen, jonka kautta myyn leipomuksiani. Haaveilen, että pääsisin myymään hiivaleipää ja muita herkkuja toreille. Aion itse asiassa myydä leipää torilla jo tulevana kesänä.

Lue lisää: Välipala antaa energiaa treeneihin

Paulus Aitto-oja pitelee valmiita leipiään.

Pauluksen leipomuksia voi seurata myös Instagramissa @pampeleipoo.

”Suosittelen leipomisharrastusta kaikille”

Hienoin leipomisen parissa kokemani hetki oli, kun voitin viime vuonna kotipaikkakunnallani Hankasalmella järjestetyn kakkukilpailun. Oli myös upeaa, että minut valittiin vuoden 4H-yrittäjäksi.

Suosittelen leipomisharrastusta kaikille. Mikäli leipominen kiinnostaa, kannattaa kokeilla, voisiko harrastus sopia itselle. Leipomisen kautta olen innostunut myös kokkaamisesta. Kaikkein mieluiten valmistan erilaisia kastikkeita.”

Juttu on julkaistu Koululainen 5/2023 -lehdessä.

4H-yrittäjyys nuorille yrittäjille

  • 4H-yrittäjyys on tarkoitettu nuorten pienimuotoiseen yrittäjyyteen.
  • Oman 4H-yrityksen voi perustaa kuka tahansa 13–28-vuotias. Yrittäjän on oltava 4H-yhdistyksen jäsen.
  • 4H-yrittäjä saa tienata enintään 8000 euroa vuodessa.
  • Kaikkien 4H-yrittäjiksi haluavien kannattaa suorittaa 4H-yrityskoulutus.
  • Lisätietoa www.4h.fi.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti