Peruskoulusta päässeen Sagan tsemppikirje ekaluokkalaisille: ”Ensimmäinen vuosi koulussa menee varmasti hyvin!”

Ensimmäinen koulupäivä jännittää kaikkia. Nämä vinkit auttavat uuteen lukuvuoteen valmistautumisessa.

Hei te ekaluokkalaiset!

Monia varmasti jännittää ensimmäinen koulupäivä, mikä on ymmärrettävää. Itsekin lopetin juuri yhdeksännen luokan, ja loppukesästä pitää mennä uuteen kouluun. Minua jännittää siis ihan yhtä lailla kuin teitäkin. Pelolle ei kuitenkaan kannata antaa liikaa valtaa, ja usein kaikki menee hyvin. Ja vaikka sanotaankin, että ensivaikutelma on tärkein, niin vaikka onnistuisit mokaamaan jotenkin ensimmäisenä koulupäivänä, se tuskin määrittelee koko loppuelämääsi. Eivätkä muut välttämättä edes välitä mokailuistasi niin paljon kuin luulet.

Monet varmasti miettivät, tulevatko saamaan kavereita kouluun mennessään. Jos sinulla ei ole jo vanhoja tuttuja uudella luokallasi, kannattaa vain olla rohkeasti oma itsensä, koska silloin saa aitoja kavereita, jotka ovat samantyylisiä kuin sinäkin. Vaikka eihän sekään ole huono asia, vaikka sinä ja ystäväsi olisittekin erilaisia. Kannattaa vain mennä rohkeasti puhumaan muille ja pyytää vaikka mukaan leikkimään, koska leikkiessä ei ole sitä huolta, että pitäisi keksiä jotain sanottavaa.

Ensimmäistä koulupäivää varten kannattaa pakata penaali, jossa on ainakin kyniä, kumeja ja viivoitin. Mukaan kannattaa myös pakata eväät, jos on pidempi koulupäivä. Eri kouluissa on erilaiset säännöt kännyköiden suhteen, mutta yleisesti ottaen kannattaa kuitenkin pakata kännykkäkin varmuuden vuoksi mukaan, jos vaikka tulee tarve soittaa vanhemmille. Älä kuitenkaan käytä kännykkääsi ilman opettajan lupaa, ainakaan oppitunnilla.

Minulla meinasi unohtua monta kertaa alakoulussa reppu kotiin. Jotta välttyisit tältä virheeltä, voit vaikka laittaa puhelimeesi aina hälytyksen paria minuuttia sen jälkeen, kun yleensä lähdet kouluun ja kirjoittaa siihen “Onhan reppu mukana?” Jos et itse osaa näin tehdä niin, voit pyytää vanhemmiltasi siihen apua. Tämä ei kuitenkaan onnistu jokaisella puhelimella, joten silloin kannattaa miettiä muita ratkaisuja, jos huomaat ettei reppu tahdo muistua mukaan. Voit vaikka kirjoittaa repusta muistuttavan lapun ja kiinnittää sen ulko-oven karmiin. Näin muistat kouluun lähtiessäsi ottaa repun mukaan. Jos et osaa vielä kirjoittaa, voit tässäkin pyytää vanhemmiltasi apua tai kenties piirtää repun.

Joka tapauksessa ensimmäinen vuosi koulussa menee varmasti hyvin eikä siitä kannata ottaa liikaa stressiä! Apua voi tarvittaessa aina pyytää aikuiselta, ja melkein kaikki muutkin jännittävän koulun alkua. Kannattaa vain mennä kouluun positiivisella asenteella! Tsemppiä kaikille koulun alkuun!

Kommentit

Oma kommentti