Piirrä, kuvaa tai musisoi – 5 parasta puuhaa puhelimella

Digilaitteilla voi tehdä paljon muutakin kuin pelata. Näillä viidellä vinkillä saat ajan kulumaan myös sadepäivinä.

Pitkän kesäloman aikana voi tulla hetkiä, jolloin ei keksi mitään kivaa tekemistä. Vaikka puhelimella tai tietokoneella pelaaminen on hauskaa, kännykällä tai tabletilla voi tehdä paljon muitakin kivoja juttuja, joiden parissa aika kuluu nopeasti.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton mediakasvatustiimin Paula Aalto ja Noora Järvi muistuttavat, että digilaitteiden avulla voi ajanvieton lisäksi opetella uusia taitoja, kuten piirtämistä, musisointia tai videoiden tekemistä.

Paula ja Noora kokosivat sadepäivien ja muiden tylsien hetkien varalle erilaisia puuhavinkkejä, joissa voi hyödyntää digilaitteita. Mitä näistä sinä aiot kokeilla?

1. Järjestä digitaalinen taidenäyttely

Digitaalisen taidenäyttelyn avulla kauempanakin asuvat ystävät ja sukulaiset pääsevät nauttimaan teoksistasi. Piirrä, maalaa tai askartele taideteoksia. Päätä, kuinka monta teosta näyttelyyn tulee, ja kuinka näyttely toteutetaan. Taideteoksista voi lähettää kuvia esimerkiksi WhatsApp-ryhmään tai töitä voi esitellä videopuhelun kautta.

2. Kuvaa digitaalinen päiväkirja

Videopäiväkirjaa pitämällä voit muistella kesälomapäiviäsi vielä vuosienkin päästä. Kuvaa päivän aikana lyhyitä videonpätkiä ja editoi niistä lopuksi yksi video. Videoita voi kuvata omaksi iloksi tai niitä voi julkaista Youtubessa yksityisesti ja jakaa haluamilleen ihmisille. Ennen videon julkaisua kysy lupa vanhemmiltasi. Youtubessa on paljon ”my day” -aiheisia videoita, joista voit katsoa vinkkejä omaan videoosi.

3. Tee oma kokkikirja

Tykkäätkö leipoa tai laittaa ruokaa? Tee oma keittokirja, johon voit koota kaikki lempparireseptisi. Keittokirjan voi toteuttaa joko paperille kirjoittamalla tai tietokoneella. Kirjoitettujen reseptien lisäksi voit ottaa kirjaan valokuvia annoksista. Halutessasi voit myös kuvata videon siitä, kun valmistat lempiherkkuasi.

4. Järjestä virtuaalikonsertti

Soitatko jotakin soitinta tai tykkäätkö laulaa? Ilahduta kaukana asuvia ystäviäsi tai sukulaisiasi virtuaalikonsertilla. Valitse, mitä kappaleita haluat konsertissa esittää. Voit valita joko vanhoja tuttuja biisejä tai opetella ihan uusia. Suunnittele myös konsertin käsikirjoitus eli miten konsertti etenee. Konsertin voi järjestää videopuhelun välityksellä. Myös tanssiesityksiä tai näytelmiä voi esittää videopuhelun muodossa.

5. Kokoa digitaalinen kasvio

Nautitko luonnossa liikkumisesta? Mitäpä, jos kokoaisit digitaalisen kasvion erilaisista luonnosta löytyvistä kasveista? Netissä on listoja siitä, mitä kasveja kasvioon voi kerätä. Ota kasvista kuva ja kirjoita sen viereen kasvin nimi sekä kuvanottopäivämäärä, mistä kasvi löytyi ja millaisessa paikassa se kasvaa. Kuinka monta erilaista kasvia löydät? Kun kasvio on valmis, valitse sieltä oma suosikkikasvisi.

Jutun lähteenä on käytetty Mannerheimin Lastensuojeluliiton Ruutujen lumo -uutiskirjettä. Lisää tekemisvinkkejä saa MLL:n Nuortennnetistä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti