Pullipit eivät ole leluja. Näille pallopäille – kirjaimellisesti – tunnusomainen piirre on vartaloon nähden suuri pää ja suuret, mekanismin avulla sivulta toiselle liikkuvat ja sulkeutuvat silmät.
Pullip-perheeseen kuuluu viisi suurikokoista, eli 25–32 senttimetriä pitkää nukkea, joilla kaikilla on nivelletyt ja hyvin liikkuvat kehot. Heitä ovat Pullip eli noin 17-vuotiaaksi luonnehdittu tyttönukke, tämän poikaystävä Taeyang, Taeyangin mutrusuinen pikkusisko Dal, palloposkinen pikkutyttö Byul sekä Pullipin pikkuveli Isul.
Pullipien valmistuksen alkuvaiheessa Pullipin poikaystävän hahmona toimi Namu, joka sittemmin korvattiin virkeämmän näköisellä Taeyangilla.
Näiden suurten nukkien lisäksi on Little Pullip -nukkeja ja Little Dal -nukkeja, jotka ovat noin puolet pienempiä, eikä niiden silmiä saa liikutettua. Vastikään perheeseen on ilmestynyt myös uusi nukkehahmo, Yeolume. Sen on ajateltu sopivan Pullipin tyttäreksi. Yeolume on 18 cm pitkä eikä sen kehoa ole juurikaan nivelletty.
Nukeilla on päässään vaihdettava peruukki sekä silmäsirut, ”chipit”, eli iiris-osiot, joita voi vaihtaa mieleisen värisiksi.
Pullipien hintaluokka vaihtelee laidasta laitaan, mutta keskimääräinen hinta pyörii sadan euron kieppeillä. Käytettyjä ja meikittömiä nukkeja ilman peruukkia ja silmäsiruja voi saada alle 40 eurolla, kun taas rajoitetun ajan myynnissä olevat nukkemallit voivat maksaa parikin sataa euroa.
Harrastus laajenee nettiin
Jos kerran keräily ja vitriinissä säilyttäminen ovat yleisin tapa harrastaa Pullipeja, kuinka ne sitten ovat saaneet niin huimasti suosiota myös nuorten parissa?
Vastaus on harrastuksen monipuolisuus. Jokaiselle löytyy oma tapa harrastaa. Nukkeja valokuvataan, valokuvia laitetaan blogeihin ja niistä kehitetään tarinoita, niitä piirretään, nukeille suunnitellaan taustatarinoita ja ulkonäköä, ommellaan vaatteita, meikataan uusiksi (kannattaa ensin harjoitella jollakin halvemmalla nukella tai paperille ennen Pullipia) tai lähetetään tilaustöitä tekeville kustomoijille eli nukkemeikkaajille ja jaetaan nukkekuvia Pullip-keskustelufoorumeille.
Suomen suurimmassa Pullip-foorumissa järjestetään myös eri paikkakunnille tapaamisia eli nukkemiittejä, joissa foorumin nukkeharrastajat kokoontuvat julkisille paikoille ihastelemaan toistensa nukkeja ja tutustumaan kanssaharrastajiin.
Vain oma mielikuvitus asettaa harrastukselle rajat.
Ilman nukkeakin pärjää
Mikäli omaa nukkea ei ole eikä sellaisen ostamiseen ole mahdollisuutta, voi netistä onneksi löytää kauniita kuvia katseltavaksi ja huikeita tarinoita luettavaksi.
Pullip-blogeja löytyy nykyisin joka lähtöön, sillä blogin luominen esimerkiksi Blogger-palveluun on helppoa ja hauskaa. Myös kuvapalvelu Flickrissä on suuret määrät Pullip-aiheisia ryhmiä ja miljoonia nukkekuvia. Valokuvaus onkin mainio harrastus, ja hyvien ulkokuvien saavuttamiseksi siinä tulee mukavasti harrastettua ulkoilua ja liikuntaakin.
Itse sain kuulla Pullipeista neljä vuotta sitten, ja innostuin heti. Ensimmäisen Pullipin hankin kesällä 2011, ja tähän mennessä minulle on kertynyt kymmenen nukkea.
Olen löytänyt paljon ystäviä harrastuksen kautta, tutustuttanut lukuisia omia ystäviäni nukkien pariin ja kehittynyt valokuvaamisessa valtavasti.
Juttu on julkaistu Koululaisessa 2/2014.
Aloita tästä
Pullip-harrastuksen alkuun pääsee mainiosti tutustumalla ja keräämällä lisätietoja asiallisilta keskustelufoorumeilta.
www.pullipsuomi.net
Suomen suurin Pullip-aiheinen foorumi. Paljon tietoja rekisteröimättömillekin, rekisteröityminen vaatii 12 vuoden iän.
www.pullipnuoret.foorumini.com
Suomalainen foorumi nuorille nukeista kiinnostuneille. Ei enää aktiivinen.
www.pullipstyle.com
Kansainvälinen Pullip-foorumi ja nukkekauppa. Rekisteröitymiseen vaaditaan 13 vuoden ikä.
www.mollamania.net
Suomalainen nukkevälittäjä, joka myy myös oheistuotteita nukeille.
www.plasticpop.de
Saksalainen nukkekauppa englanninkielisellä sivustolla.
Pullip nuket ovat ihan parhaita paitsi nyt coronan aikana hinnat ovat nousseet hyvin paljon :((
Otsikossa virhe, nukkejen
Heippa! Kielitoimiston sanakirja hyväksyy molemmat muodot.